Veilig Surfen: De terugkeer van de malware Anubis !!!

Velen onder ons gebruiken smartphones of tablets die gebruikmaken van het besturingssysteem Android. Het is een open systeem waardoor talrijke ontwikkelaars ons allerlei applicaties kunnen aanbieden.
Om de veiligheid te verhogen, heeft Google een evaluatie- en toezichtprocedure ontwikkeld op de Playstore met de naam PlayProtect.

 

Door hun vindingrijkheid en vernuftigheid slagen hackers er echter vaak in om die beschermingsmaatregelen te omzeilen.

Het lab Sophos heeft onlangs de terugkeer van de malware Anubis op de PlayStore gemeld.

Een programma dat de aloude techniek van het Trojaans paard gebruikt, waarbij het via een derde applicatie in het systeem binnendringt, zich schuilhoudt, en vervolgens actief wordt om gegevens te verzamelen.

In het geval van Anubis, waarover we het vandaag hebben, zit een code verborgen in een applicatie die we downloaden. Deze code wordt niet ontdekt door het beschermingssysteem.

Zodra deze geïnstalleerd is, zal op de achtergrond Anubis worden gedownload. Anubis kan vervolgens aan haar werk beginnen, namelijk het verzamelen van persoonlijke informatie zoals bankgegevens.

Daartoe moet het zich toegang verschaffen tot allerlei informatie en tools op onze smartphone.

Het zal dus onze toestemming vragen maar verbergt zich daartoe achter meldingen die afkomstig lijken te zijn van Google Play Protect.

Als we de fout maken om die verzoeken in te willigen, geven we de malware het recht om ons te bespieden via de toegang tot onze opslagruimte maar ook tot de microfoon en de camera van onze telefoon. De malware zal ook alles wat we via het toetsenbord schrijven kunnen registreren.

Wanneer we dus onze gebruikersnaam en paswoord intikken om toegang te hebben tot een dienst, zal de malware deze kunnen bemachtigen.

Om dat te vermijden, moeten we dus voorzichtig zijn met de toepassingen die we downloaden. En dat is vooral bijzonder belangrijk voor onze bankapplicaties en financiële applicaties. In dat geval is het aangewezen om de link op de website van uw bank te volgen.

Aarzel ook niet om een antivirus op uw smartphone te installeren of om een applicatie zoals Malwarebytes te gebruiken om u te beschermen tegen de activiteit van dat soort malware.