Veilig Surfen: Een Trojaans paard besmet Chinese smartphones

De e-commerce boomt! Vorige week hadden we het over de veiligheid van onze smartphones die op Android draaien en de acties van Google, het bedrijf achter dat besturingssysteem. We kopen vaak op Chinese sites, zoals Alibaba en AliExpress.

Als we op internet naar een goedkope smartphone zoeken, krijgen we links naar bovengenoemde sites die ons laaggeprijsde modellen aanbieden.

Maar Doctor Web, een bedrijf gespecialiseerd in beveiligingsoplossingen, waarschuwde onlangs dat tientallen Chinese smartphones besmet werden met een Trojaans paard dat standaard in het besturingssysteem zelf geïnstalleerd was.

De Trojan Android.Triada.231 zit verborgen in het proces dat de Android-apps start. Hij kan zo alle actieve applicaties binnensluipen en er een maximum aan gegevens verzamelen. Denk maar aan sms-berichtjes, onze contactenlijst met telefoonnummers, bankgegevens, wachtwoorden of onze browsergeschiedenis. Al die informatie gaat naar structuren om voor tot nu toe onbekende doeleinden te worden aangewend.

Het enige wat we weten is dat de gegevens bestemd zijn voor een bedrijf in Shanghai.

In 2016 bleek uit een onderzoek van de Amerikaanse beveiligingsexpert Kryptowire dat meer dan 700 miljoen Android-smartphones vanuit China werden ‘gevolgd’.

In tegenstelling tot wat we vorige week uitlegden, is het probleem met deze besmetting dat het controleproces van de Google Play Store ze niet kan opsporen. Het Trojaans paard zit immers verborgen in het besturingssysteem zelf.

Daarom moeten we zeer voorzichtig zijn als we een aankoop willen doen via een niet-Europese site. Binnen de EU moeten de verkoopsites zich namelijk aan de privacyregels houden.

Het is ook een goed idee om onze smartphone regelmatig met antivirussoftware te scannen.

De beste beveiligingsoplossingen van het moment staan op de website van AV-TEST.

Op de site www.cybersimpel.be vinden we ook tal van nuttige tips.