Veilig Surfen: Eindejaarsaankopen. Hoe vermijd je de oplichters?

De feesten komen eraan en we beginnen al volop aan cadeautjes te denken. In onze digitale maatschappij zal onze reflex natuurlijk zijn om op de grote onlineverkoopsites ideetjes op te doen en uiteindelijk aankopen te doen. Daarom willen we u enkele praktische tips geven om oplichterij te voorkomen.

 

Wanneer u na het internet te hebben afgespeurd een goed idee hebt gevonden, zet uw zoektocht dan voort, maar dan naar informatie over de fabrikant, de onlineverkoopsite of nog over de levertermijnen.

Zo kunt u nagaan of het om een authentieke site gaat en niet om een kopie van een bekende site die u, achter de beelden van merken, namaak aanbiedt.

Een andere mogelijke situatie: u hebt een voorwerp gevonden dat u met veel plezier zou willen schenken, en dat door een privépersoon op een zoekertjessite wordt aangeboden. Vergewis u ervan of u de verkoper kunt vertrouwen alvorens tot de aankoop over te gaan. Ga bijvoorbeeld na of er over hem geen negatieve commentaren zijn verschenen. Geef daartoe in de zoekmotor zijn pseudoniem of alle andere beschikbare gegevens in zoals zijn mailadres of het meegedeelde telefoonnummer.

Kijk ook wanneer het account van de verkoper werd aangemaakt en heb die reflex ook voor het mailadres via welk met u contact wordt opgenomen.

En pas goed op wanneer u via sociale media koopjes worden aangeboden. Oplichters gebruiken die koopjes om een onmiddellijke reactie uit te lokken. Door erop te klikken, kunt u op een site terechtkomen waarvan de inhoud malware op uw computer zal installeren of die u verzoekt een profiel aan te maken waarvoor u persoonlijke informatie moet meedelen.

Als uw zoektocht u dus naar Twitter of Facebook leidt, moet u op de pagina naast het merk of de merknaam een blauw icoontje zien dat bewijst dat de identiteit werd geverifieerd.

Volgende week krijgt u nog meer goede tips van ons.