Overslaan en naar de inhoud gaan
Bel voor dringende politiehulp 101.
DSU

Veilig Surfen: Facebook heeft een oogje op wat zich in uw smartphone afspeelt

De uitwassen van Facebook, waarover sinds enkele weken veelvuldig wordt gepraat, is de gelegenheid om terug te komen op de indringing ervan in onze persoonlijke gegevens, in het bijzonder via onze smartphone. Sinds een aantal weken biedt dit sociale netwerk de mogelijkheid om het archief van uw profiel te downloaden. Heel wat gebruikers waren verrast vast te stellen dat Facebook al hun telefoonoproepen en sms'en verzamelde en opsloeg.

 

Concreet betekent dit dat het sociale netwerk weet met wie ze hebben gesproken, wanneer en hoelang de oproep heeft geduurd. Idem voor de sms'en. Facebook weet naar wie ze werden verstuurd en wanneer.

In dit stadium is het op basis van de gedownloade gegevens onmogelijk om te weten of Facebook ook de inhoud van de berichten heeft bewaard.

Vorige maand hadden we het over de werking van het besturingssysteem Android en de ermee verbonden veiligheidsproblemen.

In de situatie waarover we het deze week hebben, blijkt dat het enkel gaat om de smartphones die met dit systeem werken.

Facebook heeft zich ten aanzien van de beschreven situatie natuurlijk verdedigd. Ook al bevestigt het die informatie effectief te hebben verzameld, het verklaarde ze enkel te gebruiken om personen voor te stellen met wie via het sociale netwerk in contact getreden zou kunnen worden.

Het beweert die gegevens niet aan andere ondernemingen te hebben verkocht.

We hebben het in onze rubriek al vermeld, als we in de Androidomgeving een app installeren, lezen we zelden de toestemmingen die we eraan geven.

In het geval van Facebook geven we het toegangsrecht tot bovenvermelde gegevens.

We raden dus aan om naar de instellingen van Facebook op uw smartphone te gaan. Het is tamelijk gemakkelijk. Ga naar de rubriek 'instellingen' en kies de tab 'Apps'. Voor sommige omgevingen moet men de rubriek 'App Manager' kiezen. Na een korte zoektocht van Facebook drukt u op het icoontje. In het venster dat wordt geopend, ziet u de rubriek 'Toestemmingen'; U kunt dan een selectie maken.

Een tip die ook van toepassing is op andere apps die op uw smartphone zijn geïnstalleerd.