Veilig Surfen: Facebook, het voorval met een jonge student ...

We hebben het hier wel vaker over de vertrouwelijkheid van onze gegevens op Facebook en in het bijzonder de verspreiding ervan. Alles hangt af van onze profielinstellingen.
Het recente voorval met een jonge student is de gelegenheid om erop terug te komen.

Laten we hem Simon noemen. Hij studeert rechten in Brussel. Zoals veel studenten gaat Simon naar de les met zijn laptop.

In deze rechtsfaculteit wordt een wifi-toegang ter beschikking gesteld van de studenten. Zij maken er natuurlijk graag gebruik van om te surfen en te Facebooken. Daar begint de narigheid. Simon gaat tijdens de les naar het toilet en laat zijn materiaal en laptop achter op zijn bank.

Bij zijn terugkeer is er niets bijzonders aan de hand. Maar buiten de aula is dit wel even anders.

Op zijn Facebookprofiel is het bericht verschenen dat hij werd aangevallen, met een gebroken been als gevolg. Het nieuws verspreidt zich al snel onder zijn vrienden en familie maar ook daarbuiten, omdat zijn profiel zo is ingesteld dat het bericht ook met ‘vrienden van vrienden’ gedeeld wordt.

De ongerustheid neemt toe. Simon is niet bereikbaar omdat hij zijn gsm tijdens de les heeft afgezet. Hij heeft er dus geen vermoeden van wat er zich buiten de aula afspeelt. U hebt het al begrepen. Een van de studenten in de aula heeft van de afwezigheid van Simon geprofiteerd om op zijn Facebookprofiel te gaan en het bericht te schrijven.

Hij dacht hem een goede poets te bakken, alleen heeft hij de kracht van het medium Facebook onderschat. Simon van zijn kant heeft de fout begaan om het paswoord van zijn Facebookprofiel in zijn browser op te slaan, waardoor iemand anders toegang kon krijgen.

Hoewel het zeer handig kan zijn, slaat u beter geen logingegevens in uw browser op. Neem ook de tijd om uw Facebookprofiel in te stellen en bepaal wie uw berichten te lezen krijgt voor u ze publiceert.