Veilig Surfen: Hoe ga je goed om met je browsegeschiedenis?

Eind vorige maand is de Europese verordening over gegevensbescherming in werking getreden. Deze verordening biedt ons voortaan de mogelijkheid om zowel bij bedrijven als bij internetproviders de over ons ingezamelde informatie te controleren.

Ons gedrag is echter soms ook een bron van informatieverspreiding. Als we online zijn, hebben de websites die we bezoeken immers toegang tot onze surfgeschiedenis. Daardoor krijgen ze informatie over onze gewoonten en interesses.

 

We moeten dus aandacht besteden aan de instellingen van onze softwareprogramma's, in het bijzonder onze webbrowser

Er bestaan heel wat tools die ons daarbij kunnen helpen. Ik zou het deze week daarom willen hebben over Opera, een alternatieve in Noorwegen ontwikkelde webbrowser. De nieuwe versie is lichter en sneller en biedt een groot aantal diensten aan waarmee u uw gegevens kunt controleren.

Zo zult u bijvoorbeeld standaard een advertentieblokker kunnen activeren.

Sommige sites zullen u laten weten dat reclame noodzakelijk is om de werking ervan te verzekeren. Als het om een bekende en veilige website gaat, kunt u in dit geval in de instellingen van de browser een uitzondering instellen.

Deze blokkeerfunctie zal ook beletten dat er vensters worden geopend die, wanneer u ze wilt sluiten, malware kunnen installeren.

In de instellingen kunt u ook bepalen wat er na uw gebruik bewaard moet worden. In de rubriek 'De surfgegevens wissen' kunt u bijvoorbeeld beslissen of u de suggesties van Opera op basis van uw vroegere activiteit aanvaardt wanneer u in uw browser een woord ingeeft.

U kunt ook verhinderen dat paswoorden automatisch worden opgeslagen. U kunt ook aan Opera vragen u tegen kwaadaardige sites te beschermen. Alvorens deze websites te openen zal de browser in dat geval een reeks controles uitvoeren om u te behoeden voor onaangename verrassingen.