Veilig Surfen: Je smartphone goed beveiligen

Onze smartphone gaat overal met ons mee en weet veel over ons. Het is dan ook belangrijk hem goed te beveiligen om bij verlies of diefstal de toegang te versperren. Hoewel de biometrie en het gebruik van de vingerafdruk steeds verder evolueren, vergrendelen we hem meestal met een geheime code of een vergrendelpatroon.

Deze week enkele tips voor een efficiënte beveiliging.

We beginnen met de vergrendeling door middel van een geheime code. De eerste gsm's maakten ons vertrouwd met pincodes van 4 tekens. En aangezien de makers van onze smartphones ons de mogelijkheid bieden, is het wenselijk er enkele cijfers aan toe te voegen en minstens 6 tekens te gebruiken.

In de Androidomgeving kunt u zelfs tot 17 tekens gebruiken.

Maar geef toe, dat is niet altijd gemakkelijk te onthouden. Het beste is een combinatie die voor u een speciale betekenis heeft.

Vermijd wel geboortedata of de postcode van uw vakantiebestemming in Frankrijk, want dat is informatie die men kan achterhalen door een opzoeking te doen, met name op sociale media.

Daarnaast is er het vergrendelpatroon. Ook dit moet voldoende complex zijn. Maak bijvoorbeeld geen patroon met de eerste letter van uw voornaam of familienaam. U kiest het best een combinatie van twee letters die minstens 8 punten van het raster verbinden.

Nog een voorzorgsmaatregel die zowel geldt voor het patroon als voor de code: ga naar de beveiligingsinstellingen van uw telefoon en deactiveer de functie die ze zichtbaar maakt terwijl u ze invoert.

Hou er altijd rekening mee dat iemand in het openbaar vervoer of op restaurant u kan observeren en die informatie kan memoriseren.

Tot slot een laatste tip die gek kan lijken maar wel nuttig is. Maak regelmatig het scherm van uw smartphone schoon, want de achtergelaten sporen kunnen helpen de sleutel te vinden, zeker als u het vergrendelpatroon gebruikt.