Veilig Surfen: Phishing en Neosurf betaling

Deze week herhalen we enkele praktische tips. Aanleiding is het verhaal van Claudine die het slachtoffer geworden is van phishing.

Laten we beginnen bij het begin.

Op een avond krijgt Claudine telefoon van haar zus die vraagt of Claudine de 800 euro die ze heeft opgestuurd wel degelijk heeft ontvangen.

Claudine valt uit de lucht: ze heeft haar zus nooit om geld gevraagd.

Die laatste legt uit dat ze het geld heeft gestuurd nadat Claudine haar mailde dat ze haar portefeuille verloren had tijdens een verplaatsing naar Rijsel.

Ze koesterde geen argwaan omdat ze wist dat Claudine van plan was om naar Rijsel te gaan.

Claudine vraagt haar het e-mailadres te controleren. Dan ontdekt ze dat de oplichter één cijfer heeft veranderd in haar adres: voornaam.naam0 is voornaam.naam1 geworden. Om dat te zien, moet je echter op de naam van de verzender klikken.

Claudines zus had trouwens al wantrouwig moeten zijn toen ze las dat ze het geld via Neosurf moest overmaken.

Neosurf-codes zijn te koop in benzinestations, krantenwinkels enz. Je kunt er aankopen mee doen op websites die het betaalmiddel aanvaarden.

Wees echter voorzichtig als een familielid of vriend je vraagt om gebruik te maken van Neosurf.

Let dus vooral goed op wat er in de mail staat.

Claudines zus woont in Zuid-Frankrijk. Daarom vond ze het niet ongewoon dat haar zus haar vroeg om in een bureau de tabac (sigarenwinkel) Neosurf-codes te kopen zodat ze het geld kon opsturen.

Nochtans zal Claudine, die in België woont, de uitdrukking bureau de tabac niet vaak gebruiken.

Als een kennis je vraagt om hem te helpen, maar zegt dat je hem niet kunt bellen omdat hij geen telefoon meer heeft, probeer hem toch te bellen.

Zo weet je meteen of het wel degelijk om de juiste persoon gaat.

Bovendien stuurt diegene die je hulp inroept je een mail en heeft hij dus toegang tot een computer. Waarom dan geen mail terugsturen? Je kunt zelfs gebruikmaken van de webcam.