Veilig Surfen: Safer Internet Day

6 februari is Safer Internet Day, de dag voor een veiliger internet. Sinds 2004 voeren meer dan 110 landen elk jaar campagne om van het internet een veilige en leuke plek te maken. Het thema van 2018 is: "Creëren, verbinden en respect delen: een beter internet begint bij jou". 

Wanneer we kijken naar sommige commentaren op sociale media, zien we dat dit respect niet altijd aanwezig is. Als volwassene kunnen we jonge gebruikers bewustmaken door hen de boodschap mee te geven dat ze van het internet iets positiefs kunnen maken door vriendelijk te zijn, respect te tonen en hun reputatie en die van de anderen te beschermen. 

Hier spelen de ouders een belangrijke rol. In open dialoog met hun kinderen kunnen ze hen helpen de technologie op een verantwoordelijke, respectvolle maar ook creatieve manier te gebruiken. Opvoeders en leerkrachten kunnen de jonge generatie een kritische geest bijbrengen om onder meer de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Ook de dienstenaanbieders kunnen een handje helpen door een positieve inhoud te brengen en door te streven naar een betere onlineveiligheid. Daartoe zullen ze zeker bijdragen als ze gebruikers de middelen geven om op problemen te reageren. Communicatie, duidelijke veiligheidsvoorschriften, eenvoudig te gebruiken veiligheidstools en een snelle ondersteuning zijn erg belangrijk.

In België is Child Focus de coördinator van het 'Belgian Better Internet Consortium' dat actoren verenigt die werken rond digitale veiligheid en preventie. Op onze Facebookpagina staat een link naar de website. U vindt er een 'kant-en-klaar' educatief pakket om jongeren op weg te helpen naar een beter internet. 

http://www.saferinternetday.be/