Veilig Surfen: Top Secret! Een versleutelde wereld... de tentoonstelling

Mensen hebben altijd al geprobeerd hun gegevens te beschermen, over hun privéleven, hun werk of, ruimer bekeken, hun land, opdat ze niet in de verkeerde handen zouden terechtkomen.
Daartoe werden fysieke middelen gebruikt zoals kluizen om documenten op te bergen, maar ook technieken om de gegevens te coderen via geheime codes die door machines werden gegenereerd.

Ook in de digitale wereld waarin we vandaag leven, is de bescherming en vooral de verspreiding van onze privégegevens iets wat ons vaak bezighoudt.

In het Mundaneum in Bergen loopt er sinds 10 oktober trouwens een tentoonstelling waar machines te bezichtigen zijn die in de vorige eeuwen werden gebruikt om gegevens te coderen. U kunt er bijvoorbeeld kennismaken met het werk van Alan Turing en Claude Shannon. Deze onderzoekers hebben boodschappen van de geallieerden helpen coderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo vertelt Jean-Jacques Quisquater, cryptoloog en tevens curator van de tentoonstelling.

Ze hielpen ook bij het kraken van de Duitse codes en van de beroemde Enigmamachine, waarvan een origineel exemplaar wordt tentoongesteld.

Bovendien lagen ze aan de basis van de technologie die leidde tot de compact disk, de zeer veilige geheime codes en onze smartphones.

De tentoonstelling dompelt u voorts onder in de wereld van het Darknet, het verborgen internet dat veel wordt gebruikt voor illegale activiteiten.

Tot slot ontdekt u er bijvoorbeeld de telefoon die president François Hollande gebruikte en die zijn gesprekken codeerde of hoe de nationale bank onze bankbiljetten beveiligt, met als voorbeeld het 50 eurobiljet dat een compact staaltje toptechnologie is geworden.