Veilig Surfen: Vakanties, de gevaren van openbare WiFi-netwerken

Binnen enkele dagen vetrekken velen weer op vakantie. Het is dus een goede gelegenheid om enkele tips te herhalen voor zij die ‘verbonden’ willen blijven. U zult met uw laptop, tablet of smartphone zeker gebruik kunnen maken van talrijke WiFi-hotspots. Deze mobiele tools zijn handig om iets op te zoeken over de bezochte streek of enkele mails te sturen naar het thuisfront.

 

Bovendien kunt u met de toepassingen uw familie ook aan gunstige tarieven opbellen.
Op het web vindt u lijsten terug met gratis toegangspunten die zich meestal op openbare plaatsen, in cafés of in hotelbars bevinden.
Soms moet u een gebruikersnaam en paswoord aanvragen om in te loggen en enkele parameters invoeren.

Maar denk eraan dat deze openbare netwerken zelden beveiligd zijn. Vermijd dus sites of diensten te raadplegen waarvoor een paswoord en gebruikersnaam nodig zijn, behalve wanneer het om een beveiligde verbinding gaat. De vermelding https in de adresbalk van uw browser is een indicatie in die zin. Voer ook geen financiële verrichtingen uit en maak geen gebruik van uw onlinebanking-software.
En schakel de functie om op uw computer bestanden te delen uit.
Controleer altijd of uw antivirus en firewall actief en up-to-date zijn.

Mijn tips gelden ook voor cybercafés, want in dat geval is er geen garantie dat al wat u op het toetsenbord intikt niet geregistreerd wordt door kwaadaardige software.
Wilt u toch uw Facebookprofiel bezoeken en inloggen, vergeet dan niet op het einde uit te loggen, de browser te sluiten en de browsegeschiedenis en het cachegeheugen te wissen.

Als u gaat surfen op de golven van het net, beperkt u zich best tot het louter opzoeken van informatie als u niet zeker bent over de verbinding die u gebruikt.