Datingfraude

Spread on request from het parket van Leuven
Plaats
Tienen
Date

De politie waarschuwt voor vriendschapsfraude of datingfraude.

Bij deze vorm van fraude gaat de oplichter op zoek naar een slachtoffer via een datingsite. Hij neemt uitgebreid de tijd om het slachtoffer te leren kennen en bouwt ook een soort van relatie op. Er wordt elke dag gebeld en er worden berichten en foto’s verstuurd. Plots zit die zogenaamde vriend in problemen en heeft hij geld nodig. De slachtoffers willen graag helpen en sturen het gevraagde geld op. Achter dergelijke praktijken zit echter meestal niet één persoon, maar een hele bende.

Vier vrouwen zijn op deze manier het slachtoffer geworden van een man die zichzelf “Franck Lemaire” noemt. Via datingsites nam hij contact op met deze vrouwen. Hij stuurde hen berichten en foto’s van zichzelf, hij belde regelmatig en deed de vrouwen geloven dat hij verliefd was op hen en dat ze een relatie hadden. Hij deed er alles aan om vertrouwen te wekken. Zo stuurde hij bijvoorbeeld een kopie van zijn Canadees paspoort.

Plots raakte “Franck Lemaire” echter in de problemen en had hij geld nodig. De slachtoffers betaalden, maar zagen hun geld nooit terug.

Deze “Franck Lemaire” bestaat zelfs helemaal niet. De foto’s die werden gebruikt, zijn van een man in de Verenigde Staten die helemaal niets met de feiten te maken heeft. Het paspoort dat opgestuurd werd, bleek na onderzoek door de politie vals te zijn. Het adres in Waals-Brabant dat door “Franck Lemaire” werd opgegeven, bestaat echt, maar de mensen die daar wonen, hebben ook niets met de feiten te maken.

Dit soort van oplichters spreekt meestal nooit af met hun slachtoffer. “Franck Lemaire” heeft echter wel afgesproken met één van zijn slachtoffer en dit in de buurt van Brussel. Iemand die zich voordoet als “Franck Lemaire” is dus, eind 2018 en begin 2019, in België geweest.

Beschrijving “Franck Lemaire”: Hij is ongeveer 1m85 lang en rond de 65 jaar. Hij heeft kort grijs haar en een grijze baard. Hij sprak Frans met een onbestemd accent. Hij komt sympathiek over en is welbespraakt.

Er is helaas geen beeldmateriaal van de oplichter tijdens de ontmoeting met het slachtoffer in België. De getoonde foto’s zijn enkele van de foto’s die naar de slachtoffers werden gestuurd. Ze zijn geblurd omdat het foto’s zijn van de Amerikaanse man die niets met de feiten te maken heeft.

Hebt u ooit contact gehad met “Franck Lemaire” of bent u een slachtoffer van hem en hebt u zich nooit bij de politie gemeld dan willen de speurders dit heel graag weten.