Diefstal met geweld / oplichting in Gent

Verspreid op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent
Plaats
Gent
Datum

Op vrijdag 21 april 2017 werd een Chinese man het slachtoffer van een klassieke oplichterstruc.  Twee zwarte mannen bestookten hem met telefoontjes en valse beloftes. De twee hadden het plan om samen met het slachtoffer een massagesalon op te richten.
Het slachtoffer ging mee in het verhaal en ging bij verschillende mensen geld lenen om zo 15.000 euro mee te kunnen investeren.

Op 21 april spraken ze alle 3 af aan het Sint-Baafsplein in Gent en gingen ze samen iets drinken. Het slachtoffer had het bedrag mee in een buidelzakje, maar wilde het geld niet meteen geven omdat hij het begon te wantrouwen. Plots zag de man dat zijn buideltasje open stond en bestolen was. De twee zwarte mannen gaven hem een duw waardoor hij viel. De daders vluchten weg over het plein en liepen de Kruisstraat in.
De daders worden op verschillende plaatsen gefilmd tijdens hun vlucht.

Beide daders hebben een donkere huidskleur.
De eerste verdachte is tussen de 30 à 40 jaar oud en heeft een baard en kort zwart haar. Hij droeg die dag een rode T-shirt of hemd, een bruine jas, een donkere broek. Hij was groter en magerder dan zijn kompaan.

De tweede dader is eveneens tussen de 30 à 40 jaar oud, heeft kort zwart haar en een baard. Hij was zwaarder dan zijn kompaan. Hij droeg een zwarte lederen jas, een roze hemd en lichtblauwe jeans . Deze jas werd later teruggevonden aan de Oranjeberg.
Het onderzoek leidt naar een zekere Franky Niinisto wat een valse naam blijkt te zijn. Intussen is zijn naam weer veranderd in “Jack Blaise”. Op één van de foto’s op zijn facebook profiel draagt hij vermoedelijk hetzelfde hemd van tijdens de feiten.

De speurders doen een oproep naar andere slachtoffers van deze oplichters.