Diefstal van bankkaart door list en informaticafraude

Verspreid op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent
Datum

Op 17 december 2018 ging een 67-jarig slachtoffer tanken in het benzinestation SHELL gelegen aan de Kortrijksesteenweg in GENT. Een onbekende man vroeg het slachtoffer om met zijn eigen bankkaart te tonen hoe de automaat precies werkte. Wanneer hij dit deed keek de dief de pincode af.  De verdachte hield zijn slachtoffer aan de praat en leidde hem af. Wanneer deze eventjes niet keek, was zijn bankkaart plots verdwenen.
Het slachtoffer dacht dat zijn kaart was ingeslikt.

De man was totaal van streek. De verdachte keerde terug naar het slachtoffer en gaf hem een nummer waarop hij kon bellen om zijn kaart terug vrij te krijgen uit de automaat.

Het slachtoffer deed dit ter goeder trouw en hing nog zo’n 2 uur aan de telefoon. De dief met de hoed was intussen weg en gebruikte de gestolen bankkaart verschillende keren om geld af te halen. Hij is goed herkenbaar op de bewakingsbeelden van het Fortiskantoor op de Kortrijksesteenweg om 14u30 en een uur en half uur later, om 16u.09 is hij te zien op de beelden van het Fortis kantoor in Brakel.

Verdachte 1 is vermoedelijk rond de 35 jaar oud, heeft een licht getaande huidskleur en zwart haar. Hij is struis gebouwd en heeft een erg verzorgd uiterlijk. Hij droeg een opvallende zwarte hoed, een nette zwarte jas, een lichte broek en donkere schoenen. Volgens het slachtoffer sprak hij Frans met een Frans accent.

Die avond werd de bankkaart gebruikt om te gokken in verschillende kantoren van Ladbrokes, in Brussel, Sint Jans Molenbeek en Elsene.
Nu komt een tweede verdachte in beeld maar droeg dezelfde hoed als zijn kompaan.

Verdachte 2 heeft een getaande huidskleur en een donkere baard en snor. Hij is slank en vrij  groot. Hij droeg ook de opvallende zwarte hoed en een zwarte gewatteerde jas, een donkerblauwe jeansbroek en zwarte sportschoenen met witte zool.
De man liep verschillende keren naar buiten en terug binnen, om nieuwe bedragen in te zetten. Rond 19u00 kwam de dief de laatste keer in beeld. Uiteindelijk kunnen de twee meer dan 9000 euro buit maken.

Vermoedelijk kunnen deze twee verdachten gelinkt worden aan andere feiten in het land.