Diefstal van bankkaart en informaticafraude in Geraardsbergen

Verspreid op vraag van het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde
Plaats
Geraardsbergen
Datum

Op 03 april 2019 wordt een 74-jarige man het slachtoffer van oplichters.

Hij werd aangesproken op de parking van het ziekenhuis in Geraardsbergen. Eén van de verdachten toonde hem een biljet van 10 euro. Hij vroeg om dat te wisselen in twee briefjes van 5 euro.
Hij sprak gebrekkig Duits en Engels. Het slachtoffer zei dat hij geen 10 euro kon wisselen in briefjes van 5 euro en hij toonde hem dat hij enkel twee briefjes van 50 euro heeft.  Daarop loodste de verdachte het slachtoffer mee naar de parkeermeter in de Gasthuisstraat.

Daar vroeg de verdachte aan het slachtoffer om voor hem te betalen met z’n bankkaart. In ruil zou  hij dan 5 euro geven aan het slachtoffer. De betaling met de bankkaart lukte niet, want het slachtoffer wist niet goed hoe de parkeermeter werkte. Bij deze nieuwe parkeermeters moet er zelf geen bankcode ingetikt worden.

De verdachte zaaide verwarring door tijdens de verrichtingen een paar keer aan de portefeuille van het slachtoffer te zitten. Het slachtoffer had daar op dat moment geen erg in.

Ze gingen terug in de richting van de hoofdingang van het ziekenhuis. Op het ogenblik dat ze er bijna waren, begon de verdachte te bellen in een vreemde taal en deed intussen met zijn duim teken naar het slachtoffer dat het oké is en wandelede verder. Het slachtoffer had op dat ogenblik niets door.

De man is 100 euro en zijn bankkaart kwijt en de verdachten halen vlak na de feiten 600 euro af aan het AXA kantoor aan het stationsplein . Direct daarna probeert de verdachte nog eens 200 euro af te halen aan dezelfde automaat, maar dat mislukt. Een klein uur later, om 15.46 uur, probeert weer iemand geld af te halen. Dit keer in Vorst, in Brussel. Ook dit mislukt. De politie doet nu een oproep naar getuigen. Uit bewakingsbeelden blijkt dat de dieven minstens met twee zijn.

Beschrijving van de daders :
Verdachte 1:
De man is tussen de 40 en de 50 jaar en heeft een donkere, licht grijzende baard en kort donker haar en achteraan kalend. Hij droeg een donkere korte jas, een blauwe jeans, donkere sportschoenen met witte veters en twee witte lijnen aan de zijkant, een bleek hemd. Hij was rechtshandig en volgens het slachtoffer spreekt hij een combinatie van Duits en Engels.

Verdachte 2:
De man is tussen de 35 à 40 jaar oud en heeft kort donker geschoren haar en kalend aan het voorhoofd. Hij heeft een licht getaande huidskleur en witte sportschoenen, een bleke jeans, een donkerblauwe jas type Milet en is linkshandig.