Drugslabo’s

Verspreid op vraag van het Parket van Limburg
Datum

In 2018 werden in de provincie Limburg 30 dumpingplaatsen ontdekt van drugsafval. Dit jaar, 2019, zijn er reeds 11 dumpingplaatsen en 6 drugslabo’s ontdekt. Dit drugsafval is zeer giftig, ontvlambaar en heel gevaarlijk voor de natuur en de gezondheid van de mens.

Feit 1: 29/01/2019, Hechtel-Eksel.

3 doden werden aangetroffen in een drugslabo. Zij werkten in dat labo en kwamen om het leven door in contact te komen met de producten die zij gebruikten om drugs aan te maken.

Feit 2: 08/02/2019, omstreeks 19u30, Ringlaan, Lummen.

Een zeecontainer volgeladen met afval en materiaal van een drugslabo werd aangetroffen. Deze container stond de nacht voordien leeg op een oplegger in de Diestersteenweg in Hasselt. Op 07/02/2019 omstreeks 23u30, kwam een trekker aangereden gevolgd door een donkere Range Rover. Beide bestuurders koppelden de oplegger met de lege zeecontainer aan de trekker en reden ermee weg. Mogelijk werd er die dag een drugslabo in de buurt ontmanteld en in de container geladen.

Feit 3: 19/03/2019, omstreeks 22u00, Hamont-Achel.

Een brandende bestelwagen werd opgemerkt door een voorbijganger. Deze was volgeladen met vaten zeer giftig afval van een drugslabo. 100 m3 grond diende te worden afgegraven en gesaneerd.

Mogelijk Modus Operandi andere feiten:

Een bestelwagen of vrachtwagen rijdt rond met een gat in de bodem van de laadruimte en laat zo giftige vloeistof weglopen vanuit de vaten die in de laadruimte staan .

Waar op te letten:

  • Bestelwagen of vrachtwagen vaak op afgelegen plek in natuur.
  • (blauwe) vaten of tonnen op verlaten plaatsen.
  • Sterke typische geurhinder.
  • NIETS aanraken maar ONMIDDELLIJK hulpdiensten bellen!!

Opsporingsvragen:

  • Heeft u iets verdacht gezien in de buurt en/of op het tijdstip van bovenvermelde feiten?
  • Was u getuige van dergelijke feiten of dumpingen?