Gewapende overval op een krantenwinkel in Essen

Verspreid op vraag van het Parket van Antwerpen
Plaats
Essen
Datum

Op vrijdag 18 januari 2019, omstreeks 6u05, stopte een Volvo V40 voor krantenwinkel “Romanneke”, gelegen op de Over ‘d Aa in Horendonk, een deelgemeente van Essen.

De daders gingen meteen naar de achterkant van de winkel. Ter hoogte van de toegangsdeur tussen de winkel en het bureau werd het slachtoffer met de daders geconfronteerd. Ze dwongen haar – onder bedreiging van koksmessen – helemaal naar het privégedeelte, waar ze werd vastgegrepen en vastgebonden. Ze werd vervolgens naar het bureaugedeelte gebracht waar ze op de grond moest gaan liggen.

De daders hadden een (hoes)laken mee en smeten daar de sigaretten in. Ze konden uiteindelijk ook de kassa openen en het geld meenemen. Na enkele minuten vertrokken de daders. De tweede dader nam weer plaats aan de passagierszijde vooraan in de auto. De eerste dader gooide de zak langs het portier rechtsachter in de auto en wandelde via de achterzijde van het voertuig naar de bestuurderskant, gooide zijn helm op de achterbank daar en nam plaats achter het stuur. De dader droeg onder z’n helm nog een bivakmuts. Een man met een bestelwagen kwam aangereden en had door dat er iets niet klopte, reed terug achteruit en probeerde de vluchtauto klem te rijden door zich scheef over de baan te plaatsen. De daders reden echter verder over het fietspad en het voetpad. De auto reed verder in de richting van Nederland. Aan het kruispunt Postbaan/Steenpaal reed de auto rechtdoor.

Ondertussen had het slachtoffer zichzelf bevrijd en stelde ze vast dat de daders reeds gevlucht waren.

Beschrijving van de daders en de auto :

Dader 1: Hij droeg een zwarte broek, een donkerblauwe trui met fluo letters en tekst “real Goods Co”, een zwarte helm met daaronder een zwarte bivakmuts, zwarte schoenen en zwarte handschoenen. Hij is ongeveer 1m80 en mager gebouwd. Hij sprak Vlaams.

Dader 2: Hij droeg donkere schoenen, een lichtkleurige jas met kap, zwarte handschoenen, een zwarte sjaal rond zijn hoofd. Hij is ongeveer 1m70 en atletisch gebouwd. Hij sprak Nederlands met een vreemde tongval en kwam nerveus over.

De auto: De auto was een VOLVO V40, vermoedelijk antracietkleurig en van het bouwjaar 2002-2004, met een Poolse nummerplaat op het dashboard vooraan en een Poolse nummerplaat achteraan. De auto had een schuifraam op het dak. De auto was nog bevroren. Dat kan betekenen dat de daders niet ver gereden hebben omdat ze in de buurt wonen. Het kan ook zijn dat ze de auto in de buurt hadden geparkeerd om die op de dag van de feiten te gebruiken. Misschien kan dat iemand zijn opgevallen.