Oplichting met vals geld door criminele organisatie in Brussel

Verspreid op vraag van het parket van Brussel
Plaats
Brussel
Datum

Op zaterdag 3 oktober 2020 werden de slachtoffers opgelicht door een criminele organisatie bij de ruil van 21 bitcoins (ter waarde van 221550 euro) voor cash geld.

Rond 10.20 uur arriveerde één van de verdachte, die zei dat hij Simon heette, aan het Plaza Hotel in Brussel waar hij had afgesproken met de slachtoffers voor de transfer van de bitcoins. Hij vroeg hen hem te volgen naar het hotel Maison du Dragon in de Adolphe Maxlaan. Ter plaatse mocht enkel het slachtoffer dat in het bezit was van de bitcoins met “Simon” binnengaan. In de vergaderzaal werden ze ontvangen door een andere verdachte. De verdachten overhandigden het geld, 15 stapels van 100x200 euro. Het slachtoffer controleerde de eurobiljetten met een machine waarop de verdachten er een tape rond wikkelden en in een zak stopten. Daarna maakte het slachtoffer de transactie van de 21 bitcoins. Pas later die dag ontdekte het slachtoffer dat het geld vals was.

Aan de deal gingen verschillende vergaderingen en telefoongesprekken vooraf. Oorspronkelijk werden de slachtoffers gecontacteerd door een verdachte die zichzelf Vincent Ebner noemde en beweerde dat hij voor een investeringsmaatschappij werkte. Na een afspraak in Parijs, zou op woensdag 30 september 2020 in de Nieuwstraat in Brussel de transfer van de bitcoins gemaakt worden. Rond 10.00 uur ontmoetten de slachtoffers de zogezegde zakenpartners in de snackbar Exki. De transactie kon die dag uiteindelijk niet doorgaan en er werd opnieuw afgesproken op 3 oktober.

Beschrijving van de verdachten:

Verdachte 1 “Simon” is tussen de 25 en 35 jaar oud, ongeveer 1m75 lang en normaal gebouwd. Hij heeft kort zwart haar en een donkere baard. Op het moment van de feiten droeg hij een donkerblauwe vest, een donkere broek, een lichtblauw hemd en bruine klassieke schoenen.

Verdachte 2 is ongeveer 1m70 lang en heeft een brede neus. Op het moment van de feiten was hij in het grijs gekleed.

Verdachte 3 heeft kort zwart haar. Op het moment van de feiten droeg hij een donkere gescheurde jeansbroek, een donkere jas, een licht hemd, zwarte schoenen en een bril. Hij sprak Spaans. Mogelijk is dit dezelfde persoon als verdachte 2.

Verdachte 4 “Vincent Ebner” heeft een Aziatisch uiterlijk en donkerbruin haar. Hij is ongeveer 1m80 lang en zwaar gebouwd.

Dit soort feiten wordt meestal gepleegd door criminele reizigersfamilies waarbij hun modus operandi vaak dezelfde is. Onder het voorwendsel van commerciële transacties wordt contact opgenomen met particulieren van wie het te koop aangeboden goed een heel grote financiële stroom suggereert. Potentiële slachtoffers worden meestal naar het buitenland gelokt voor de deal. Over de prijs wordt nauwelijks onderhandeld maar vaak wordt er gevraagd om andere valuta in euro’s te wisselen.