Meerdere overvallen op winkelbediendes die het geld naar de bank brengen

Verspreid op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen afdeling Dendermonde
Datum

De politie is op zoek naar een man die het gemunt heeft op vrouwelijke winkelbedienden die de dagopbrengsten naar de bank brengen. In de meeste gevallen waren het bedienden van de winkelketen WIBRA.

Er worden nu 11 feiten gebundeld waarvan deze dader wordt verdacht. Bij een aantal feiten is er goed beeldmateriaal van de dader beschikbaar.
De diefstallen met geweld dateren van 2013 en 2014, maar de onderzoekers sluiten niet uit dat er nog linken zijn met andere feiten.

De dader spot tassen of enveloppes met geld die de bedienden bij zich hebben. De slachtoffers worden aangevallen op straat, op weg naar de bank of in het bankkantoor zelf terwijl ze het geld aan het storten zijn.

De dader tracht zijn buit bij verrassing los te rukken. Hierbij gebruikt hij geweld en in sommige gevallen valt hij aan met peperspray.
Eens hij het geld in handen heeft vlucht hij weg.

De dader handelt alleen, bereidt zich goed voor en neemt zijn tijd om toe te slaan. Alle feiten werden gepleegd omstreeks 09.00 uur 's morgens.

09.04.13./snapshots
Diefstal van de dagopbrengsten Wibra in Vilvoorde. De dader vlucht weg met een fiets

15.05.13/robotfoto
Diefstal opbrengsten Wibra in Dendermonde. De dader vlucht eerst te voet weg en neemt later een fiets - hij draagt een fluo hesje

15.07.13/camerabeelden
Diefstal handtas met opbrengsten van de winkel Zeeman in Zottegem.

19.08.13/ geen beelden
Diefstal van handtas met dagopbrengsten Wibra in Ninove.De dader zou weggevlucht zijn met een witte camionette.

09.10.13/geen beelden
Poging diefstal van tasje met opbrengsten van de Wibra in Herentals. De dader droeg een geel fluo jasje en een zwarte pet. Hij trachtte met zijn fiets (een zwarte mountainbike) het tasje te stelen maar struikelde. Hij
heeft de tas laten vallen en is weggevlucht.

08.04.14/geen beelden
Diefstal opbrengsten Wibra Aalst. Dader sleurde aan de handtas van het slachtoffer totdat de draagriem brak. Een getuige zette de achtervolging in en kon de handtas recupereren met het geld er nog in. De dader kon ontkomen.
Beschrijving van de dader: man, rond de 30 jaar oud, mager en kort blond/bruin haar en een rond gezicht. Hij droeg ene pet, een fluo werkbroek en jas en sportschoenen. Hij sprak gebrekkig Nederlands.

18.04.14/camerabeelden
Twee werkneemsters van de Wibra worden in het bankfiliaal in Maasmechelen overvallen door een man die pepperspray in hun ogen spoot. De dader stal de enveloppe met de dagopbrengsten zie ze wilden storten. Beschrijving van de dader : hij draagt een pet, een zonnebril en heeft bij het binnenkomen een verfpot in zijn hand.

13.06.14 /geen beelden
Twee werkneemsters van de Wibra zijn in Tongeren op weg om het geld te storten, toen plots bij het oversteken van de straat iemand trachtte de draagtas met het geld te stelen. De dames hebben zich hevig verzet waardoor de dader is gevlucht zonder buit. De dader vluchtte weg in een Renault Kangoo die later in de buurt werd teruggevonden. De wagen werd gestolen in Sint-Jans-Molenbeek de dag voordien (12.06.14) met draaiende motor. De nummerplaat vooraan de wagen was gestolen in Ganshoren , de nummerplaat achteraan in Jette.

09.07.14/camerabeelden en stadscamera's
De assistent-manager van Pimkie wordt in het bankfiliaal in Aalst tot twee maal toe bespoten met een bijtende stof. De dader riep "Cash-Cash". Het slachtoffer wees naar de enveloppe met de daginkomsten die uit haar tas was gevallen. Hij nam het geld en vluchtte weg met een witte fiets.
De dader had een trolley bij zich waar hij de bus pepperspray in verborg.

16.08.14/geen beelden
Twee werkneemsters van de Wibra in Aarschot waren op weg om de dagopbrengsten te storten, toen ze plots werden overvallen op straat door een man die dozen aan het verhuizen was . De dader gebruikte pepperspray en stal de tas met het geld. Na de feiten werden 6 lege verhuisdozen van Ikea teruggevonden en de pepperspray.

De dader vluchtte weg in een witte Renault Kangoo dat later opnieuw in de buurt werd teruggevonden. De wagen werd gestolen in Kraainem op 28.07.14 met draaiende motor. De nummerplaat achteraan de wagen werd gestolen in Brussel op 10.08.14 of 11.08.14.

23.09.14/robotfoto
Drie werkneemsters van de Wibra in Vilvoorde verlaten het filiaal om geld naar de bank te brengen. Bij het buitengaan merkten zij een man op gekleed als straatveger (werkkledij en borstel en vuilzak van het Brussels hoofdstedelijk gewest in de hand) De straat werd afgezet met een nadarhek. Op het ogenblik dat zij hem passeerden, werd er traangas in hun ogen gespoten. De dader stal het geld en vluchtte weg in een kleine bestelwagen met gesloten achterruimte, aan de voorruit lag een fluo-geel hesje.