Ontvoering en verkrachting van een minderjarige in Antwerpen

Verspreiding op vraag van de Procureur des Konings te Antwerpen
Locatie
Antwerpen
Datum

De politie en het parket van Antwerpen zijn op zoek naar een man die een 15-jarig meisje heeft ontvoerd en verkracht op klaarlichte dag nabij het sportpaleis van Antwerpen.

De feiten gebeurden op zaterdag 27 augustus 2005 in de voormiddag. Het was droog en warm die dag, en het was vrij druk want er was een braderij aan de gang op de Bredabaan.

Een meisje van 15, Martine, was die ochtend rond 11 uur op weg naar de bushalte "Albertkanaal" op de Ingenieur Menneslaan, op de brug tussen de ijzerlaan en de Bredabaan. Op zo'n 100 meter van de bushalte stopte een grijze FIAT UNO op de rechterrijstrook. De bestuurder ging rond de wagen, opende de passagiersdeur en bleef staan op het fietspad. Toen Martine voorbij kwam, werd ze met beide armen vastgegrepen en de wagen ingesleurd. Ze kreeg onmiddellijk de gordel om en de man kroop over haar heen om achter het stuur plaats te kunnen nemen. Net aan de overkant van de Menneslaan is de opstapplaats van de bus in de andere richting, naar de Rooseveltplaats. Op dat moment stond er een vrouw te wachten en kwam er net een autobus aan.

Misschien heeft deze vrouw of iemand in de bus de ontvoering wel gezien. De speurders vragen dan ook of deze vrouw of anderen die iets verdachts hebben gezien zich willen melden bij de politie.

De ontvoerder ging er met de zijn minderjarig slachtoffer vandoor - over het viaduct Schijnpoort - in de richting van Antwerpen centrum. Maar ter hoogte van het Sportpaleis kreeg hij motorpech en zette de wagen aan de kant van de weg. Een toevallige voorbijganger heeft nog een handje toegestoken om de FIAT UNO het trottoir op te duwen. Het meisje werd intussen verplicht in de auto te blijven zitten. De ontvoerder dreigde haar te vermoorden. De speurders willen graag weten wie die behulpzame man in het grijze pak was die een handje toestak bij het aan de kant duwen van de FIAT UNO.

Vervolgens nam de ontvoerder zijn slachtoffer te voet verder mee. Ze staken de Schijnpoortweg over, onder de brug van de Antwerpse Ring. Aan de overkant werd Martine verplicht de berm op te klimmen. Zo'n 50 meter verder, in het struikgewas tussen de Antwerpse Ring en de oprit die op dat ogenblik was afgesloten, werd Martine verkracht en alleen achtergelaten.

Even later, wanneer ze terug op de Schijnpoortweg kwam, werd ze door een jonge vrouw met een fiets, geholpen en naar huis gebracht. Ook deze vrouw, met de voornaam "Kathleen", zouden de speurders graag willen kennen en willen spreken.

(robottekening) De dader is een man van vreemde origine. De man sprak gebroken Engels. Hij is normaal gebouwd, rond de 30 jaar oud en ongeveer 1m75 groot. Hij heeft bruine ogen en lang zwart bekhaar tot op de schouders, met gel. In zijn linkeroor droeg de man een opvallende oorbel in de vorm van een kruisje of een zwaard. Hij droeg een zwarte lederen vest, een lichtkleurig T-shirt, een witte linnen broek en beige klassieke schoenen. De man zag er verzorgd uit.

Intussen heeft onderzoek uitgewezen dat de verdachte diezelfde ochtend al een ander meisje had willen ontvoeren nabij het Sint-Jansplein, maar toen mislukte zijn plan. Omstreeks half 11 achtervolgde hij zijn slachtoffer, een meisje van 13, op weg naar de LIDL supermarkt aan de Van den Wervestraat. Toen het meisje de winkel binnenging, parkeerde hij de FIAT UNO naast het warenhuis. Toen het meisje buitenkwam, sprak hij haar aan en greep haar onmiddellijk bij de arm, maar een alerte vrouw zag het verdacht manoeuver van de man en kon hem afschrikken. En ook hiér zoeken de speurders nog naar getuigen. De bewakingscamera's binnen en buiten de supermarkt hebben de verdachte man van op afstand gefilmd. Misschien herkent u hem wel.Uit onderzoek is gebleken dat de FIAT UNO waar de man mee reed, de avond voor de ontvoering, op vrijdag 26 augustus, werd gestolen in dezelfde omgeving van het Sint-Jansplein.