Moord op Nikki Cavé en Zyra Weiss in Sint-Niklaas

Verspreid op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent
Plaats
Sint-Niklaas
Datum

Op woensdag 11 april in 2012 werden Nikki Cavé en Zyra Weiss koelbloedig vermoordin Nieuwkerken-Waas, bij Sint-Niklaas.
De moord gebeurde in het ouderlijk huis van Nikki in de Vrasenestraat.

Op dinsdag 10 april 2012, één dag voor de feiten, was Nikki alleen thuis samen met zijn verloofde Zyra. Zijn ouders waren op reis naar Zuid-Frankrijk.
Aan de villa bevond zich ook de zaak van de ouders: een tweedehands autohandel genaamd “Auto’s Harry”. De zaak bestaat nu niet meer ; het gezin is ondertussen verhuisd.
Die dag stond er een man voor de deur die kwam informeren naar een Opel Vectra die te koop stond.
Nikki nam telefonisch contact op met zijn vader om ze onderling de details te laten bespreken. De volgende dag, woensdag 11 april omstreeks 10u00 stond diezelfde man opnieuw aan de deur. Hij wilde de motor van de Opel Vectra horen draaien. Nikki heeft hiervoor het laatst telefonisch contact gehad met zijn ouders omstreeks 10u08 uur. In dit gesprek beschreef Nikki de potentiële koper als een kleine dikke man met een pet of  hoedje op. Hij had een tatoeage op de arm. Hij sprak met een accent uit Joegoslavië of het Oostblok. De speurders zijn nog steeds op zoek naar deze geïnteresseerde koper.

Wat er precies is gebeurd na 10u08 is niet zeker, maar de speurders gaan er van uit dat de moorden tussen 10u30 en 12u00 zijn gepleegd. Immers, om 12u00 kwam een klant  aanbellen en vond het heel raar dat de deur open stond en er niemand aanwezig was.
Diezelfde klant is 2 uur later opnieuw teruggekomen en trof net dezelfde situatie. Deze klant heeft dan de ouders van Nikki verwittigd.
Omstreeks 15u00 werden de feiten ontdekt door de zus van Nikki. 

De voornaamste piste die na acht jaar onderzoek overblijft is die van drugshandel.Diefstal is zeker niet de drijfveer geweest ; er werd enkel wat cash geld en de gouden ketting van Nikki meegenomen. Opmerkelijk is dat de twee jonge mensen werden vermoord in de slaapkamer van Nikki’s ouders die op slot was. De daders hebben hiervoor de deur van de kamer moeten inbeuken om de executie daar te kunnen uitvoeren. Wat hier de reden van was, is nog steeds niet duidelijk: waren ze op zoek naar iets, hebben ze het ook gevonden, was het een boodschap aan de ouders, … ?

Uit het onderzoek na de moorden is gebleken dat Nikki verwikkeld was in drugszaken. De speurders denken dan ook dat het motief eerder te zoeken is binnen het drugsmilieu aangezien Nikki in de cocaïnehandel zat. Uit het onderzoek komt naar voor dat Nikki nog één keer een grote slag wou slaan om
dan binnen te zijn en zich te focussen op het nieuw leven met Zyra. Er was sprake van een ripdeal die hij wou uitvoeren.
Ook zou Nikki mogelijk een partij cocaïne uit Westdorpe, net over de Nederlandse
grens, gehaald hebben een paar dagen voor de moord. Die cocaïne werd nooit teruggevonden.
Door het feit dat deze zaak zich in een bepaald milieu afspeelt, binnen een groep van zigeunerfamilies, zijn de speurders heel snel op een soort van omerta gestoten, wat het onderzoek natuurlijk enorm heeft bemoeilijkt.
Na 8 jaar doet de familie een oproep naar mensen die iets weten. Elk klein detail kan belangrijk zijn voor het onderzoek.