Opzettelijke brandstichting in Luik

Verspreid op vraag van het parket van Luik
Plaats
Luik
Datum

Op zaterdag 28 november 2020 omstreeks 22.25 uur werd in Luik opzettelijk brand gesticht door een onbekende persoon in de rue Vinâve d’Île.

Die dag, omstreeks 21.48 uur, komen twee personen aan met een kleine stadswagen en parkeren zich ter hoogte van de Saint-Jacques kerk.
Om 21.52 uur verlaten ze hun parkeerplaats en stappen ze te voet in de richting van de plaats  genaamd ‘Le Carré’.
Om 22.09 uur speken ze in de rue du Pont d’Avroy een voorbijganger aan die een pizzadoos in zijn handen heeft. Ze praten met deze man en hij geeft hen de doos pizza en zet zijn weg verder.
Een paar meter verder komen ze in contact met een tweede persoon. Ze begroeten elkaar,  praten even en gaan dan verder.

Om 22.22 uur komen de daders aan in de rue Vinâve d’Île, Ze stappen voorbij een lift en een grote hoop met verpakkingskarton.
Als ze op de hoek van de rue Pont d’Île aankomen, verstoppen ze zich en gaan in discussie.
De kleinste van de twee stapt opnieuw in de richting van het karton, manipuleert nog iets en steekt omstreeks 22.25 uur het vuur aan.

Het vuur verspreidde zich razendsnel aan de sportwinkel “Snipes”, die nog maar net gerenoveerd was. Ook de mensen uit de appartementen van het gebouw moesten geëvacueerd worden toen de brandweer aankwam.

De brandstichter is klein en normaal gebouwd. Hij lijkt korte benen te hebben met een bovenlichaam dat proportioneel veel langer is. Hij mankt bij het stappen.
Op het ogenblik van de feiten droeg hij een donkere jas met een kap dat met pels afgeboord is, een lichtgrijze trainingsbroek, witte baskets en een donkere pet met witte sterren als motief.

Zijn kompaan is normaal gebouwd. Op het ogenblik van de feiten droeg hij een donkere lederen jas, een donkere pet met wit motief en een lange donkere sjaal. Hij had een zwarte rugzak bij en een rood-witte megafoon.

Deze personen verplaatsen zich aan boord van een donkergrijze Citroën C3 met een reliëf rond het dak.