Dossier Ronald Janssen

Verspreid op vraag van de Procureur des Konings van Hasselt

In het kader van het dossier Janssen hebben de onderzoekers van de Federale gerechtelijke politie Hasselt nog een aantal vragen waarbij u als burger mogelijk kan helpen. Ze zijn ondermeer op zoek naar de ware toedracht van een uitstap van Ronald Janssen tijdens de nacht van 28 op 29 juli 2007. Janssen verklaarde dat hij die nacht in de Oostkantons heeft rondgereden met een lichaam in zijn camionette, een fel blauwe Volkwagen Transporter met nummerplaat VLP-724. Rond half 1 's nachts botste hij op een wegcontrole. In de laadruimte van de camionette zagen de agenten een luchtmatras en een damesfiets. Janssen verklaarde dat hij chiroleider was en die spullen bij had voor een jongerenkamp in de buurt. De uitleg klonk aannemelijk. De papieren van Janssen waren in orde en hij had niet gedronken zodat hij mocht verder rijden.

De onderzoekers gaan er vanuit dat Janssen die nacht wel degelijk een lichaam vervoerde, zoals hij eerder verklaarde. Waar het lichaam dan wel is gebleven, blijft nog een raadsel. De speurders kunnen voorlopig geen link leggen met een onopgeloste verdwijning of met een teruggevonden stoffelijk overschot.

Ze blijven zoeken naar de identiteit van het slachtoffer. Hierover is slechts zeer weinig bekend. Het zou gaan om een (jonge) vrouw die zich met een damesfiets verplaatste. Vermoedelijk werd ze door Janssen in juli 2007 ontvoerd. Aangezien geen enkele aangifte van verdwijning overeenstemt met de feiten, gaan de speurders er vanuit dat het mogelijk gaat om een asielzoekster, een seizoenarbeidster of een vrouw die illegaal in ons land verbleef. De fiets van het slachtoffer zou Janssen hebben achtergelaten aan het station van Diest. Het zou gaan om een damesfiets, vermoedelijk met een metalen boodschappenmandje vooraan. Gevonden fietsen worden in Diest openbaar verkocht of komen terecht bij verkooppunt Vélo in Aarschot. De speurders willen graag weten wie een tweedehands damesfiets heeft gekocht die aan de beschrijving beantwoord. Dit kan belangrijk zijn voor het verder onderzoek.