Dienst opsporingsberichten

De Dienst opsporingsberichten maakt deel uit van de Centrale directie van operaties inzake gerechtelijke politie en is belast met het verspreiden van opsporingsberichten in de media.

Jaarlijks verspreidt de Federale Politie op vraag van een magistraat of een onderzoeksrechter ongeveer 400 opsporingsberichten.

Elke getuigenis kan voor een doorbraak zorgen in de behandelde zaak: moord, gewapende overval of zwaar verkeersongeval met vluchtmisdrijf. Voor het identificeren van stoffelijke resten of van verdachte personen aan de hand van robottekeningen of beelden van bewakingscamera's doen we ook een beroep op het publiek.

Een opsporingsbericht, wat levert het op?

Een op drie verspreide opsporingsdossiers wordt dankzij een tip van een kijker of lezer uit het publiek opgelost.

Elk jaar worden er meer dan 150 oproepen verspreid voor onrustwekkende verdwijningen. Daarvan wordt ongeveer de helft opgelost dankzij een gouden tip. Van de jaarlijks bijna 250 opsporingsdossiers wordt bijna 30 procent opgelost of op een goed spoor gezet. Voor de crime clips ligt het oplossingspercentage op 65.

Wie maakt eigenlijk de opsporingsberichten?

Een opsporingsbericht in de media staat gelijk met een nationaal buurtonderzoek. Elke verspreiding gebeurt op vraag van een magistraat of onderzoeksrechter.

De Dienst opsporingsberichten van de Centrale directie van de operaties inzake gerechtelijke politie bewerkt en verspreidt de opsporingsberichten.

De Dienst opsporingsberichten maakt 2 soorten opsporingsberichten:

  • Korte opsporingsberichten" en "crime clips": Opsporingsberichten met foto's of video's die vlak voor of na het avondnieuws wordt uitgezonden op VRT, RTBF en RTL. Deze berichten worden binnen de dienst gemaakt. Ze gaan vaak over onrustwekkende verdwijningen en krijgen de meeste reacties.
  • De reportages en reconstructies in de uitzendingen op VTM: Tenslotte zijn er de opsporingsreportages en opsporingsreconstructies van dossiers waarin de politie getuigen zoekt. Die worden door de zender geproduceerd.

Alle opsporingsberichten worden ook via Belga aan alle nieuwsredacties in het land aangeboden voor publicatie in de geschreven pers.

Alle opsporingsberichten kunnen na publicatie opnieuw bekeken en gelezen worden op de website van de politie www.federalepolitie.be.

De magistraat bepaalt de inhoud van het bericht. Al naar gelang de graad van dringendheid en welke beelden er kunnen worden getoond, beslist men of een oproep als kort bericht, crime clip, of reconstructie wordt verspreid. Voor een verspreiding in een opsporingsprogramma is de goedkeuring van een selectiecommissie, onder voorzitterschap van een magistraat van het Hof van Beroep vereist. Daarbij zijn privacy, rechten van betrokkenen en het geheim van het onderzoek belangrijke aandachtspunten.

Getuigen of mensen met inlichtingen kunnen 24 uur op 24 terecht op het gratis telefoonnummer 0800 30 300 van de politie. Wie wil mailen kan dat via opsporingen@police.belgium.eu