103 vrachtwagens in beslag genomen in West-Vlaanderen

BRUSSEL, 02/03/2020. - Op zondag 1 maart werd een gerechtelijke actie georganiseerd in de strijd tegen sociale dumping in West-Vlaanderen. De controles vonden plaats op bedrijventerreinen te Zeebrugge en te Pittem. 87 Poolse en Roemeense chauffeurs werden aan een verhoor onderworpen. 89 buitenlandse vrachtwagens werden in beslag gesteld. Diverse documenten werden in beslag genomen voor verder onderzoek.Op 23 februari werden eerder al 14 vrachtwagens in beslag gesteld nadat bleek dat een Litouwse onderneming systematisch actief is vanuit Zeebrugge.

Bij deze actie was er een nauwe samenwerking tussen de leerlingen-hoofdinspecteurs die momenteel hun opleiding volgen aan de West-Vlaamse Politieschool, de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen, de inspectiedienst Toezicht Sociale Wetten Vervoer en de RSZ-inspectie.

Er werd nagegaan of de gecontroleerde ondernemingen er niet voor terugdeinzen om voortdurend actief te zijn vanuit België, waarbij de sociaalrechtelijke verplichtingen in België op systematische wijze worden omzeild. Dergelijke constructies creëren oneerlijke concurrentie ten aanzien ondernemingen die zich wel aan de regels houden.

Verder onderzoek zal geleid worden door het Arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.
De strijd tegen de sociale dumping wordt onverminderd voortgezet.

Meer info via arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen: 0470 21 29 05