12 arrestaties in internationaal onderzoek naar sociale dumping en sociale fraude

Afgelopen dinsdag 13 december 2022 vonden verschillende huiszoekingen plaats in België en in Portugal in het kader van een onderzoek naar sociale fraude en sociale dumping. 12 personen werden gearresteerd: 4 in België en 8 in Portugal. Er zijn vijf onroerende goederen in beslag genomen en 32 bankrekeningen werden geblokkeerd. 

Het onderzoek naar de vermeende sociale fraude en sociale dumping kwam er op initiatief van het Arbeidsauditoraat van Brussel en staat onder leiding van een onderzoeksrechter. De onderzoeksafdeling ECOFIN van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel voert het onderzoek en organiseerde de simultane huiszoekingen, in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de Portugese Gerechtelijke Politie, de European Labour Authority en Europol. Eurojust coördineerde de tussenkomsten. 

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten zich bezighielden met de organisatie van sociale fraude en sociale dumping. Ze lieten werknemers van buitenlandse vennootschappen in België werken, zonder de wetgeving hier te respecteren. Zo werden 15 Portugese vennootschappen via stromannen onrechtstreeks vanuit België beheerd en vloeiden de winsten naar Portugal. Er zijn ook aanwijzingen dat er valse contracten met onderaannemingen werden opgesteld om de illegale tewerkstelling van de werknemers hier te verdoezelen. Op die manier ontliepen de verdachten onder meer de betaling van sociale bijdragen in België. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid schat het totale nadeel op meer dan 11.000.000 euro. 

De onderzoeksrechter liet in Portugal 5 onroerende goederen in beslag nemen en er werden 32 bankrekeningen geblokkeerd.