24 uur flitsen voor meer veiligheid op onze wegen

BRUSSEL, 17/04/2014. - Vandaag, donderdag 17 april 2014, vanaf 6 uur, organiseren de federale en de lokale politie tegelijkertijd en 24 uur lang een echte marathon van snelheidscontroles, zowel op de autosnelwegen als op het secundaire wegennet.

Het is de eerste keer in België dat een actie van deze omvang door de politiezones en de federale politie samen wordt georganiseerd. 131 politiezones (van de 195) hebben positief gereageerd op het initiatief van de federale politie. Het uiteindelijke doel van deze sensibiliseringsactie is om de veiligheid van onze wegen te verbeteren en het aantal slachtoffers bij ongevallen te doen dalen.

Deze politieactie heeft ook veel steun gekregen van de Belgische bevolking die meer dan 50.000 suggesties voor controleplaatsen liet registreren op de website www.ikflitsmee.be. Het is de allereerste keer dat de politiediensten op zo een grote schaal de bevolking betrekken bij een controleactie.

Zij flitsen ook

De veiligheid op onze wegen belangt iedereen aan. Naar aanleiding van deze politieactie heeft het BIVV, een van de belangrijkste partners in de strijd tegen verkeersonveiligheid, zijn steun aangeboden aan de politiediensten en de website www.ikflitsmee.be ontwikkeld. De burgers die dit wensten konden plaatsen aangeven waar ze het nodig vonden dat de politie een snelheidscontrole organiseert. Door aan de burgers voor te stellen hun bezorgdheden op vlak van overdreven snelheid te melden, wil de politie hen betrekken bij het controlebeleid.

De suggesties voor deze controles werden gemotiveerd (bijvoorbeeld: in de buurt van een school, een speelplein, enz). De federale Wegpolitie en de korpschefs hebben de aanvragen geëvalueerd en vervolgens beslist of het op de voorgestelde plaatsen technisch mogelijk en opportuun was om een snelheidscontrole uit te voeren. Tijdens deze marathon van snelheidscontroles, zullen bepaalde radars dus geplaatst worden op locaties die burgers hebben voorgesteld. Zelfs als het niet mogelijk is om aan dit indrukwekkende cijfer van aanvragen tegemoet te komen tijdens de actie, blijft de lijst met suggesties in de toekomst een interessant gegeven. Het zal de politiediensten mogelijk maken, na evaluatie, om hun controles nog beter te oriënteren.

"51.767 suggesties zijn ingediend op de website www.ikflitsmee.be. We zijn verheugd over het succes van dit initiatief. Het resultaat overstijgt onze verwachtingen en toont duidelijk aan dat de burgers zich zorgen maken over de veiligheid op de wegen. Voor ons is dit een heel positief teken omdat het ons motiveert om onze inspanningen voort te zetten." aldus Michaël Jonniaux, directeur van de federale Wegpolitie.

Het kenniscentrum van het BIVV heeft de gegevens van de website www.ikflitsmee.be geanalyseerd. Ongeveer 400.000 unieke bezoekers hebben de website bezocht en meer dan 50.000 plaatsen aangeduid, wat getuigt van het enorme succes van deze website.

Volgens Karin Genoe, Gedelegeerd Bestuurder van het BIVV, "is het tevens opmerkelijk dat meer dan 85% van de burgers de moeite gedaan hebben om hun verzoek te motiveren, het bewijs van hun vastberadenheid om actief mee te werken aan dit project. Naast de indruk dat de snelheidslimieten niet worden gerespecteerd in de directe omgeving van de aangeduide plaats, blijken de aanwezigheid van scholen en zwakke weggebruikers een motivering te zijn waarvoor de burgers erg gevoelig zijn. Ter herinnering, het doel van deze actie is burgers actief te betrekken in het verkeersveiligheidsbeleid. Dit ligt eveneens in lijn met wat het BIVV reeds meerdere jaren aan werkt via de " Go for Zero" sensibiliseringscampagnes, alleemaal samen naar 0 verkeersdoden".

24 uur controles

De federale politie en 131 politiezones (van de 195) nemen deel aan de actie. Gedurende 24 uur (van donderdag 17 april om 6 uur tot vrijdag 18 april om 6 uur) zullen politiemensen actief op het terrein snelheden controleren met als doel bestuurders te sensibiliseren om hun snelheid aan te passen. Zowel de trajectcontroles, de vaste flitspalen als de mobiele radartoestellen zullen hiervoor gebruikt worden. De politie hoopt dat tijdens deze actie (en voor alle duidelijkheidentifier: uiteraard ook daarbuiten) de bestuurders zich houden aan de snelheidsbeperkingen en zo weinig mogelijk flitsboetes te moeten uitdelen. Een aangepast rijgedrag zal zorgen voor een positieve impact op het aantal ongevallen en bijgevolg ook het aantal slachtoffers.

Deze marathon van controles kadert in een week vol snelheidscontroles georganiseerd op Europees niveau door de organisatie TISPOL (European Traffic Police Network). Het kadert ook in de snelheidscampagne van het BIVV van de maand april. Deze campagne heet "Hij is te snel gegaan" en richt zich op het teniet doen van het te positieve beeld dat overdreven snelheid nog steeds heeft (voor meer informatie, zie www.goforzero.be).

De resultaten van de controles zullen verspreid worden op vrijdag 18 april rond 18 uur via een persbericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Federale politie:

De persdienst van de federale politie: 0477 501 801

BIVV:

Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder: 0495 16 54 02