3 personen aangehouden door de Federale Gerechtelijke Politie in het kader van moord en moordpoging

BRUSSEL, 16/09/2020. - In de nacht van maandag op dinsdag heeft de Federale Gerechtelijke Politie een gezamenlijke operatie ondernomen met de Italiaanse gerechtelijke autoriteiten. Deze operatie had als doel verschillende Europese aanhoudingsbevelen uit te voeren onder coördinatie van het federaal parket en met de steun van de parketten van Luik, Hasselt en Bergen.

De geviseerde personen werden ervan verdacht betrokken te zijn bij verschillende feiten van moord en moordpoging tussen 2015 en 2018, zowel in Italië (regio Favara) als in België (regio Luik). De moorden werden gepleegd in een context van drugshandel en rivaliteit tussen twee familieclans in het zuiden van Italië.

De Federale Gerechtelijke Politie van Luik had destijds een dossier geopend als gevolg van de moorden en de moordpoging in september 2016 in de wijk Amercoeur. Na een andere moord in de wijk Sclessin in mei 2017 werd nog een dossier geopend. De speurders legden vrij snel het verband met andere feiten die zich in Italië hadden voorgedaan. Er werd een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht onder coördinatie van Europol.

De operatie van vandaag, aangestuurd door de Italiaanse gerechtelijke autoriteiten in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie van Limburg, Bergen en Luik en meerdere Italiaanse politiediensten, leidde tot de aanhouding van 3 personen in België en 4 personen in Italië en de vondst van allerlei wapens en munitie.