3264 personen aangehouden door de Federale Politie in 2019

BRUSSEL, 26/11/2020. – Grote ladingen drugs onderscheppen, naar DNA-sporen zoeken op een plaats delict en witwasmisdrijven opsporen is voor de Federale Politie dagelijkse kost. Het jaarverslag 2019 geeft niet alleen een overzicht van de talrijke resultaten, maar ook van de nieuwe technieken en middelen.

De bestuurlijke politie zag het werk in al haar bevoegdheidsdomeinen toenemen. Dankzij de ontwikkeling en invoering van nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld FOCUS, kon de Federale Politie doeltreffender optreden en criminele activiteiten een halt toeroepen. De Directie luchtsteun bijvoorbeeld heeft met haar drones 88 operationele opdrachten volbracht en er werd 70% meer gebruik gemaakt van tijdelijke vaste camera’s voor opdrachten van openbare orde. 

In 2019 vonden honderden aanhoudingen plaats wegens invoer, uitvoer en productie van drugs, diefstal, moord en doodslag, mensensmokkel, terrorisme, fraude en andere fenomenen. Dat dus ook werk van de Federale Gerechtelijke Politie verscheiden en gespecialiseerd is, illustreren de cijfers in onderstaande tabel: 

Fenomenen 2019
Drugs 906
Diefstallen 772
Ecofin 387
Geweld – moord en doodslag 451
Mensenhandel/-smokkel 265
Terrorisme 98
Valsheid 82
Milieu 10
Fraude met geneesmiddelen (en voedingssupplementen) 8

 

* De term 'aanhouding' heeft hier betrekking op elke gerechtelijke vrijheidsberoving van een geïdentificeerde verdachte conform de Salduz-wetgeving (categorie IV).

Er werden tal van aanhoudingen verricht in het drugsmilieu. De strijd tegen drugshandel werd onverdroten voortgezet. In onze havens werd 64 ton cocaïne in beslag genomen, waarvan 62 ton in de haven van Antwerpen. De internationale samenwerking met de Latijns-Amerikaanse politiediensten werd uitgebreid, want ook zij hebben met deze vorm van criminaliteit te kampen.

Bovendien voerde een groot aantal van onze diensten zeer specifieke opdrachten uit:

  • In 2019 heeft het FAST 314 voortvluchtige misdadigers opgespoord en aangehouden, 80 van hen zijn in België opgepakt. Van de 6 nieuwe Belgium Most Wanted is de helft gearreseerd.
  • Het DVI heeft tijdens 192 interventies 105 slachtoffers geïdentificeerd.
  • De opsporing van criminelen op internet werd voortgezet met de hulp van de dienst I2-IRU van de Directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. Het ging om 1034 dossiers over verschillende fenomenen zoals terrorisme, seksueel misbruik, fraude, diefstallen, zelfmoordpogingen enz. De FCCU heeft 121 cybercrimedossiers behandeld.

Ook in 2019 werd de strijd tegen socio-economische fraude opgevoerd met de ondertekening van een akkoord tussen de Federale Politie en 5 sociale inspectiediensten (MOTEM). Die gemengde onderzoeksteams pakken sociale fraude, zwartwerk, sociale dumping enz. aan.

Op het vlak van innovatie is het Recherche- en Informatieblad (RIB) grondig vernieuwd en met succes: het is een kostbare tool voor alle politiemensen met maandelijks meer dan 10 000 bezoekers. Er verschenen 6000 berichten in het RIB waardoor 703 personen konden worden geïdentificeerd. Ook werden bijna 10% meer opsporingsberichten

De Federale Politie vergeet haar collega's niet die tijdens de dienst zijn overleden. De inhuldiging van de Wall of Memory was een eerbetoon aan onze 27 collega's die zijn omgekomen.

Meer resultaten, details en success stories in ons jaarverslag 2019: https://jaarverslag.federalepolitie.be