5 mensensmokkelaars opgepakt die safehouse in Gentbrugge gebruiken als dagelijkse uitvalsbasis naar E17

BRUSSEL, 26/01/2018. - In de nacht van 24 op 25 januari rolde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen tijdens een grootscheepse actie een bende mensensmokkelaars op. Na tussenkomst van de Speciale Eenheden (DSU) van de Federale Politie, een grondige controle op de E17-parking van Gentbrugge en een huiszoeking in het safehouse, zijn er in totaal 5 bendeleden opgepakt. Er werden eveneens 20 personen zonder geldige verblijfsdocumenten aangetroffen. Aan de actie namen 70 medewerkers van Federale en lokale politie deel.

Mensensmokkel langs de E17
Ook Oost-Vlaanderen wordt geconfronteerd met de problematiek van de georganiseerde mensensmokkel richting Verenigd Koninkrijk. Met in totaal maar liefst 7 parkings langs de E40 (Wetteren, Drongen) en langs de E17 (Kruibeke (Beveren), Waasmunster, Kalken/Laarne, Gentbrugge en Nazareth) worden er regelmatig slachtoffers van mensensmokkel aangetroffen op en in de omgeving van de parkings.

Onderzoek naar bende
In augustus 2017 viel een groep transmigranten op de E17-parking te Gentbrugge enkele vrachtwagenbestuurders aan. Op dat ogenblik waren er ook al enkele mensensmokkeltransporten onderschept waarbij de transitmigranten opgestapt waren in Gentbrugge. Dit was de reden waarom de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, op vraag van het parket Oost-Vlaanderen, een onderzoek startte naar het blootleggen van deze organisatie die grof geld verdient aan deze georganiseerde mensensmokkel.

De bendeleden verbleven in een afgebrande villa in de nabijheid van hun zogenaamde smokkelparking. Ze lieten de slachtoffers 's nachts plaats nemen in de laadruimte van vrachtwagens, dit zonder medeweten van de chauffeurs. Hierbij gebruikten ze allerlei transporten, zelfs deze met hoge risico’s zoals koeltransporten of tankwagens. Ze probeerden tot 30 illegalen per nacht te smokkelen.
De slachtoffers zijn voornamelijk Eritreeërs en Soedanezen, zowel mannen als vrouwen en minderjarigen.

Oppakken van de bende
Gisterenmorgen in de vroege uren is een grootscheepse actie georganiseerd om de smokkelaars op heterdaad op te kunnen pakken. De Speciale Eenheden van de Federale politie konden 5 verdachten arresteren die niet over geldige verblijfsdocumenten beschikten. 1 verdachte verklaarde minderjarig te zijn, maar een botscan bewees het tegendeel. De vijf beweerden de Soedanese, Eritrese, Syrische of Iraanse nationaliteit te hebben.

Bij de actie werden 18 gesmokkelde transmigranten aangetroffen in drie verschillende trailers. Tijdens een huiszoeking in de verblijfplaats van de verdachten te Gentbrugge werden nog 2 transmigranten aangetroffen.

De 20 slachtoffers, die illegaal in ons land verblijven, werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. De 5 verdachten werden voor de onderzoeksrechter te Gent geleid die hen allemaal onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Samenwerking politiediensten
Bij deze actie kreeg de FGP Oost-Vlaanderen steun van:

  • de Speciale Eenheden van de Federale Politie;
  • de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen;
  • de Lucht- en Hondensteun;
  • het interventiekorps Oost-Vlaanderen;
  • de lokale politie Gent;
  • de lokale politie Wetteren/Laarne/Wichelen

Voor verdere informatie mag de pers contact opnemen met hoofdcommissaris Patrick Willocx van de FGP Oost-Vlaanderen op het nummer 0474/65.36.92 of met de persmagistrate parket Oost-Vlaanderen Mevr. Caroline Jonckers 0470/20.95.49.