50 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur ter hoogte van werken op de E17

BRUSSEL, 26/06/2020. – De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen heeft op donderdag 25 juni een grote controleactie gehouden op de E17, in de aanloopstrook naar de wegenwerken in Gentbrugge. Maar liefst 50 bestuurders werden er betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. Nochtans vonden op deze locatie de laatste weken en maanden tientallen ongevallen plaats, waarbij afleiding vaak een rol speelde. De politie wil via deze weg bestuurders nogmaals oproepen tot alertheid.

Tussen de start van de wegenwerken op de E17 in Gentbrugge, op 8 april 2020, en 19 juni 2020 vonden er maar liefst 48 verkeersongevallen plaats aan de werken of in de file veroorzaakt door de werken. In 38 gevallen ging het gelukkig slechts om materiële schade, maar bij 9 ongevallen vielen er ook gewonden en één ongeval kende een dodelijke afloop.

Uit de analyse van deze ongevallen blijkt dat afleiding achter het stuur vaak een rol speelde. De Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen zette daarom een controleactie op poten. Op donderdag 25 juni 2020 werd door 15 politiemensen, de meeste van hen met de moto, intensief gespeurd naar bestuurders die hun ogen niet geheel op het verkeer hielden. De focus lag daarbij op vrachtwagenbestuurders, maar ook andere voertuigen werden in de gaten gehouden.

Eyes on the road

De resultaten van deze actie bevestigen helaas dat bestuurders maar al te vaak afgeleid achter het stuur zitten. Niet minder dan 50 bestuurders werden betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. Daarmee creëren ze niet enkel gevaarlijke situaties voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Wie zijn ogen niet op de weg maar op zijn smartphone gericht heeft, heeft de signalisatie die de werken en mogelijke filevorming aankondigt – hoewel talrijk aanwezig – wellicht niet gezien.

Naast de gsm’ers kregen ook heel wat andere bestuurders een onmiddellijke inning (OI) voorgeschoteld. Zo kregen onder andere 16 bestuurders een OI wegens een overtreding op artikel 8.3 van de wegcode: ‘Elke bestuurder (…) moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.’ Het gaat dan bijvoorbeeld om chauffeurs die hun voeten op het dashboard leggen of met papierwerk bezig zijn achter het stuur. 9 bestuurders hielden zich niet aan de minimale tussenafstand van 50 meter tussen vrachtwagens en 10 bestuurders droegen hun gordel niet.

Tijdens de controles werd ook bij een aantal chauffeurs vastgesteld dat ze niet in orde waren met hun rijbewijs, verzekering en/of keuringsbewijs. Voor deze inbreuken werd een PV opgesteld. Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

De Federale Wegpolitie wil via deze weg nogmaals oproepen tot alertheid achter het stuur. Afleiding achter het stuur, in veel gevallen door een smartphone, is helaas te vaak de oorzaak van (zware) verkeersongevallen. Hou je ogen op de weg, voor je eigen veiligheid en die van anderen. Dat sms’je kan écht wel wachten.