54 vrachtwagenbestuurders houden onvoldoende afstand op ongevalgevoelige E17 nabij Gentbrugge

BRUSSEL, 27/11/2020. – Tijdens een controleactie op de E17 richting Kortrijk, in de omgeving van de wegenwerken aan het viaduct van Gentbrugge, heeft de Federale Wegpolitie van Oost-Vlaanderen gisteren 54 vrachtwagenchauffeurs aan de kant gezet omdat ze de minimale tussenafstand niet respecteerden. Het behouden van voldoende afstand achter de voorligger is nochtans een belangrijke factor om ongevallen te voorkomen.

De renovatiewerken aan het viaduct van Gentbrugge op de E17 zorgen de laatste maanden bijna dagelijks voor filevorming. In de staart van deze file gebeuren heel regelmatig (zware) ongevallen, waarbij vaak vrachtwagens betrokken zijn. Het niet respecteren van de verplichte tussenafstand van 50 meter voor zwaar vervoer is één van de oorzaken van deze ongevallen.

In dat kader organiseerde de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de dienst Luchtsteun (DAFA) van de Federale Politie en de FOD Mobiliteit en Vervoer, op donderdag 26 november een controleactie zwaar vervoer, specifiek gericht op het respecteren van de verplichte tussenafstanden. Dankzij een extra paar ogen vanuit de helikopter van DAFA konden de motorrijders van de Wegpolitie gerichte controles uitvoeren op vrachtwagenbestuurders die onvoldoende afstand hielden van hun voorligger.

Resultaten

Tijdens deze actie zette de politie 54 vrachtwagens aan de kant omdat zij de verplichte tussenafstand niet respecteerden. Zij kregen een onmiddellijke inning voorgeschoteld. Bij verdere controles werden bovendien ook volgende vaststellingen gedaan:
-    3 bestuurders droegen hun veiligheidsgordel niet
-    3 bestuurders gebruikten hun gsm achter het stuur
-    1 bestuurder kon geen geldige vervoersvergunning voorleggen
-    1 bestuurder was niet in orde met de verkeersbelasting
-    1 bestuurder kreeg een PV wegens diverse verkeersinbreuken
-    1 bestuurder kon geen geldige vrachtbrief voorleggen

De Wegpolitie van Oost-Vlaanderen blijft, zowel met gerichte controleacties als tijdens haar dagelijkse patrouilles, bijzondere aandacht hebben voor de ongevalgevoelige omgeving van deze wegenwerken.