55 kg hasj ontdekt in koffer van voertuig tijdens grensoverschrijdende actie

BRUSSEL, 07/02/2022. - Van donderdag 3 tot en met zondag 6 februari 2022 hebben de politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België een grensoverschrijdende actie georganiseerd tegen drugssmokkel en -toerisme. Van de in totaal 1991 gecontroleerde personen, bleken er 250 in het bezit van drugs. 44 personen waren onder invloed, 14 personen werden aangehouden en 19 voertuigen werden in beslag genomen.

Deze Etoile-actie kadert in de 'Hazeldonk'-samenwerking, waarmee de Beneluxlanden en Frankrijk de georganiseerde distributienetwerken van drugs en de daarbij betrokken criminele organisaties aanpakken.

 

Inbeslagnames

  • Hashish: 55,37 kg
  • Marihuana: 1,47 kg
  • Joints: 68 stuks
  • Planten: 279 stuks
  • Cocaïne: 1,01 kg
  • Heroïne: 32,44 gr
  • Spacecake: 152 gr
  • Paddo’s: 158 gr
  • Amfetamine: 2,53 kg
  • Ketamine: 11,5 gr
  • XTC: 29 stuks
  • Lachgas: 1 eenheid
  • Precursoren: 1000 kg en 1520 liter
  • Wapens: 21
  • Geld: 49.540 euro



Opmerkelijke feiten

1. Nog voor deze Etoile-actie officieel van start ging, heeft de Spoorwegpolitie van Brussel een “slikker” onderschept die kwam van Cayenne en op weg was naar Amsterdam. Hij had 31 bolletjes cocaïne verstopt in zijn bagage. Na een medisch onderzoek op 3 februari bleek hij nog eens 39 bolletjes in zijn lichaam te hebben. In totaal werd er 883 gram cocaïne in beslag genomen.

Op zondag 6 februari hebben verschillende controles door dezelfde politie-eenheid geleid tot de inbeslagname van kleinere hoeveelheden drugs en de som van 11.165 euro op één persoon.

Drugshandel via de spoorwegen blijft een belangrijk aandachtspunt voor deze operaties.

2. Op 3 februari, ter hoogte van Gembloux op de E411 richting Aarlen, trok een in Frankrijk ingeschreven Ford Kuga de aandacht van onze collega's van de Wegpolitie van Namen. Nadat zij een verkeersovertreding hadden vastgesteld, besloten de collega's het voertuig te controleren. Dankzij de expertise van een collega van de patrouille- en bewakingseenheid op het gebied van verborgen ruimtes en de ondersteuning van een deskundige van de centrale sectie Drugs van de Federale Politie, kon bij de doorzoeking van het voertuig 55 kilo cannabishars (hasj) worden ontdekt die in de kofferbak van het voertuig verborgen was. De bestuurder, een Fransman, werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

3. Op 3 februari omstreeks 16u15 ging het Mobiel Team van de douanediensten Brasschaat over tot de controle van een Nederlands voertuig op de E19, parking Minderhout, richting Antwerpen. Deze controle resulteerde in het aantreffen van grote hoeveelheden chemicaliën, waaronder 1000 kg natriumhydroxide, 1000 liter fosforzuur en 250 liter mierenzuur. Deze chemicaliën worden gebruikt om synthetische drugs aan te maken.

4. Op 3 februari rond 23u35 weigerde een voertuig te stoppen voor een controle van de politiezone Gavers in Harelbeke. Het voertuig nam de vlucht en ploegen van de Wegpolitie van West-Vlaanderen namen de leiding in de achtervolging. Na een aanrijding kwam het vluchtend voertuig tot stilstand. De bestuurder werd, na te voet gevlucht te zijn, toch nog gevat. In het voertuig werd 2500 gram amfetamines aangetroffen.

5. Ook de Wegpolitie van Oost-Vlaanderen heeft bij een controle van een Renault Clio met Franse nummerplaten een verborgen ruimte aangetroffen. Deze bleek echter leeg.

6. De Wegpolitie van Luxemburg heeft tijdens de nacht van 5 op 6 februari op de autosnelweg A28 ter hoogte van Aubange controles uitgevoerd. Twee Portugezen werden gearresteerd voor de verkoop van drugs. Zij waren in het bezit van 16 bolletjes heroïne en 800 euro in kleine coupures.

Nog op diezelfde controlelocatie duidde een drugshond de rechterachterzetel van een voertuig van het merk Volvo aan. Een grondige fouille leidde dan tot de ontdekking van 29.000 euro die verstopt zat in de zetel. De bestuurder, een Albanese onderdaan, werd ter beschikking gesteld van het parket.

7. Bij een controle door de Lokale Politie van Lommel werd er op zaterdag 5 februari een dealer gearresteerd. Diezelfde dag rond 00u30 kon de politiezone Sylle et Dendre 2 personen onderscheppen die in het bezit bleken te zijn van verschillende verboden wapens. De wapens werden in beslag genomen en de 2 personen afkomstig van het Brusselse werden ter beschikking gesteld van het parket.

 

20220207_Action_etoile