6 gevallen van fraude met tachograaf vastgesteld tijdens controle op zwaar vervoer

BRUSSEL, 22/10/2015. - Eergisteren, dinsdag 20 oktober 2015, hield de federale Wegpolitie tussen 14u en 22u een controleactie op fraude met de tachograaf. De controle vond plaats op de E40 en de E42 (provincie Luik) in beide rijrichtingen. In totaal werden 56 vrachtwagens gecontroleerd door de Wegpolitie; er werden 6 gevallen van fraude vastgesteld.



De strijd tegen ongevallen met zwaar vervoer vormt een van de prioriteiten van de federale politie. Frauderen met de tachograaf heeft een belangrijke invloed op de verkeersveiligheid, op de sociale situatie van de bestuurder en op de concurrentie tussen de verschillende transportfirma's. Met deze actie wil de federale Wegpolitie de fraudeurs hard aan te pakken en een positief signaal te geven aan de firma's en de bestuurders die wel trachten om de wetgeving na te leven.



De actie werd gehouden door 27 leden van het expertennetwerk tegen fraude met de tachograaf van de federale politie, afkomstig uit verschillende verkeersposten van het land. Er werd ook samengewerkt met Centrex, de KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) en de politiezones Montgomery; Bilzen - Hoeselt - Riemst en Secova.



Resultaten:

Aantal gecontroleerde vrachtwagens: 56

Aantal gevallen van fraude met de tachograaf: 6, waaronder:

  • magneet op de impulsgever kleven waardoor er rust wordt geregistreerd tijdens het rijden: 2
  • valse verlofbrief: 2

Andere overtredingen: 22, waaronder

  • vals keuringsbewijs
  • bezoldigd zakenvervoer doen zonder in het bezit te zijn van CMR
  • ladingzekering
  • overlading
  • illegale cabotage

Tijdens de actie werd er bovendien een gestolen voertuig en nummerplaat met geseind persoon geïntercepeerd.

Het totaalbedrag van alle boetes samen bedroeg 43.089 euro.