8 aanhoudingen tijdens internationale drugsactie Etoile

BRUSSEL, 23/6/2014. - Politie- en douanediensten in de Benelux en Frankrijk hebben vanaf donderdag 19 juni tot en met zondag 22 juni 2014 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel van verdovende middelen en het drugstoerisme. 114 van de 1324 gecontroleerde mensen bleken in het bezit van drugs. 8 mensen werden gerechtelijk aangehouden, 7 voertuigen werden in beslag genomen en 1 pand werd als drugspand geïdentificeerd. In totaal namen 327 politie- en douaneambtenaren uit België deel aan de controleactie.

Internationale samenwerkingMede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieambtenaren uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij deze actie zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en provinciale wegen, op treinen, bussen en in drugspanden.De intensieve samenwerking tussen de drie deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. In de Benelux werd gecontroleerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Uitgebreide resultaten Belgie- aantal gecontroleerde personen: 1324- aantal gecontroleerde voertuigen: 878- aantal personen in bezit van drugs: 114- aantal gerechtelijke aanhoudingen: 8- aantal geïdentificeerde drugspanden: 1- aantal in beslag genomen voertuigen: 7

Inbeslagnames:- hasjiesj: 104,87 gram- marihuana: 2992,55 gram- cannabis zaadjes: 6 stuks - joints: 14 stuks- heroïne: 299,2 gram- cocaïne: 28,3 gram- amfetamines: 11 gram- paddenstoelen: 40 gram- spacecake: 277,79 gram- verboden wapens: 16

Enkele opmerkelijke feiten:- In Berendrecht (Antwerpen) werden op zaterdag 21 juni twee personen aangehouden die in het bezit waren van 1100 gr marihuana. De twee moesten voor de Procureur des Konings van Antwerpen verschijnen.

  • De federale Wegpolitie van West-Vlaanderen controleerde een Belg die in het bezit was van 1062 gr marihuana. De drugs werden gekocht in de regio van Gent. Het onderzoek naar de juiste oorsprong van de drugs loopt.

  • Tijdens een gezamenlijke actie van de douane en politiediensten van Luxemburg en van België werd er een Franse onderdaan opgepakt met meer dan 200 gr heroïne in zijn bezit. Deze interceptie kwam tot stand dankzij directe uitwisseling van informatie met de Nederlandse politiediensten.

  • Het Joint Hit Team heeft op donderdag 19 juni een grensoverschrijdende achtervolging ingezet op een Nederlander die uiteindelijk opgepakt werd door de lokale politie van Bilzen (Limburg). De verdachte was in het bezit van cocaïne en heroïne.

Hoogtepunten in LuxemburgIn Luxemburg werden 83 voertuigen gecontroleerd. 20 personen bleken in het bezit te zijn van drugs; één persoon werd gerechtelijk aangehouden. De politie nam 412 gram marihuana, 250 gram heroïne en 27,6 gram cocaïne in beslag.