Actie tegen mensensmokkelaars langs West-Vlaamse autosnelwegen: 22 illegalen onderschept in 1 bestelwagen

BRUGGE, 14/01/2014 - In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 januari 2014 hebben de lokale en federale politiediensten van de arrondissementen Brugge en Veurne een grootschalige actie gehouden tegen illegale migratie om en rond de West-Vlaamse autosnelwegen. In totaal zijn 5 mensensmokkelaars en 22 illegalen onderschept. De 22 illegalen zaten allemaal in eenzelfde bestelwagen.

De E40 en de snelwegparkings worden regelmatig gebruikt door mensensmokkelaars die langs die weg illegalen aan boord van vrachtwagens trachten te krijgen en ze naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. De mensensmokkelaars, ook wel runners genoemd, schuwen daarbij het geweld tegen politie en vrachtwagenchauffeurs niet. De voorbije weken kond de federale Wegpolitie al meerdere malen illegalen en hun runners onderscheppen.

Onder de bevoegdheid van de betrokken parketten is beslist om de komende periode bijkomende acties te organiseren tegen dit fenomeen. Deze acties hebben als doel om eventuele daders op heterdaad te betrappen en te vatten, een ontradend effect te hebben op deze smokkelaars én om het veiligheidsgevoel bij de burger langs de E40 te verhogen.Gisteravond en afgelopen nacht, tussen 19.30 en 4 uur, heeft er een grootschalige plaats plaatsgevonden langs de E40 in de arrondissementen Veurne en Brugge. Aan de actie werkten de lokale politiezones Kouter, Het Houtsche, Spoorkin en Polder mee. Voor de federale politie ging het om de Wegpolitie West-Vlaanderen, de Federale gerechtelijke politie, het CIC West-Vlaanderen, het Technisch Steun Team van de Scheepvaartpolitie, de Scheepvaartpolitie Oostende en de diensten Honden- en Luchtsteun. De actie is gecoördineerd door de Coördinatie- en steundirecties van Brugge en Veurne.

Resultaten

  • aantal gecontroleerde personen: 666

  • aantal gecontroleerde voertuigen: 424

  • aantal ademtesten: 51 (2 positief, 49 negatief)

  • aantal aangetroffen illegalen: 22

  • aantal onderschepte mensensmokkelaars: 5

  • inbeslagnames: 1 bestelwagen met Britse nummerplaten

De 22 aangetroffen illegalen zaten allen in eenzelfde bestelwagen. In dezelfde bestelwagen kon de politie ook vier mensensmokkelaars oppakken. Twee anderen konden ontkomen. In Veurne werd tijdens de actie nog een vijfde runner opgepakt.