Afspraak met de politie op 21 juli

Voor de 18de keer nodigt het Politiedorp zichzelf uit voor de feestelijkheden van 21 juli. Op het menu staan vier verschillende wijken met één gemeenschappelijk thema: innovatie. Net zoals de voorbije jaren staan de hele dag lang talrijke demonstraties op het programma. Afspraak op het Poelaertplein vanaf 10 uur!

Dit jaar viert het Politiedorp zijn meerderjarigheid. En wie meerderjarigheid zegt, zegt jeugd, toekomstige job en innovatieve geest. Daarom luidt het motto in het Politiedorp dit jaar: “Laten we met onze/uw talenten samen bijdragen aan een veiligere en innovatieve wereld”.

We nodigen u uit om naar de demonstraties te komen kijken, het personeel te ontmoeten en de verschillende stands te bezoeken. Misschien krijgt u wel zin om aan een carrière bij de politie te beginnen? Dit jaar ligt de focus op innovatie en de verscheidenheid aan beroepen die de politie te bieden heeft.

Activiteiten voor kinderen en demonstraties

Groot en klein kunnen foto’s maken van of zich laten fotograferen in de helikopter van de Directie luchtsteun, met de honden van de Directie hondensteun, met een accessoire van de Technische en Wetenschappelijke Politie, van de ordehandhaving, de motorrijders of de Directie beveiliging. Met een grote quiz zullen er leuke prijzen te winnen zijn, zelfs een bezoek aan de Directie luchtsteun! U kunt onze diensten en directies ook ontdekken aan de hand van video’s die die dag op groot scherm worden getoond.

Daarnaast staan voor deze 21 juli verschillende demonstraties op het programma:

 • De interventiekorpsen van de Federale Politie, de hondengeleiders en de sproeiwagens zullen u achtereenvolgens verschillende demonstraties aanbieden: gehoorzaamheid en tussenkomsten van de politiehonden, openbare ordehandhaving tijdens een betoging die uit de hand loopt ...
 • In de namiddag staan er verschillende EHBO-demonstraties op het programma, onder toezicht van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Deze politiezone zal ook een kleine demonstratie rond geweldbeheersing geven.
 • De Brusselse politiezone zal bovendien een verkeerspiste ter beschikking stellen, in partnerschap met de cel educatie en preventie van de provincie Henegouwen.
 • Op een valse plaats delict, ten slotte, zal u kennismaken met de verschillende partijen die betrokken zijn bij het ophelderingsproces van een strafrechtelijk onderzoek. Met behulp van een 3D-bril komt u zelf midden in deze scène terecht!

Vier wijken, vier thematieken

Onthaal en rekrutering

Wilt u graag aan de slag gaan bij de politie, maar niet in het operationeel kader? Dat is zeker mogelijk! Er bestaan bij ons heel wat veelgevraagde profielen zoals ingenieurs, IT-specialisten of artsen. Om alle mogelijkheden en details in verband met de burgerfuncties te ontdekken, kunt u terecht in de tent van de rekrutering en selectie. Wilt u liever politieagent worden? Dan kunt u het functioneel parcours al eens gaan uittesten. Dat is een verplichte proef die u moet doorlopen om bij de politie aan de slag te gaan als operationeel personeelslid.

De politiezone Brussel-Noord nodigt u uit om haar emotionele hulphond te ontmoeten. Trouwe viervoeter Switch vergezelt slachtoffers en stelt hen gerust wanneer ze trauma’s te verwerken krijgen. Switch is daarmee een echte vernieuwing op zijn eigen manier.

Focus op preventie

In de strijd tegen de verschillende vormen van criminaliteit zijn de preventie-instrumenten waardevolle troeven voor de politie. Op 21 juli kunt u zo de sonar van de Directie van de scheepvaartpolitie, de instrumenten die gebruikt worden in de strijd tegen valse documenten van de Directie van de luchtvaartpolitie, de ANPR-camera’s (politiezone Druivenstreek) en de futuristische ‘batmobiel’ (politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene) ontdekken. De Spoorwegpolitie zal op haar beurt een simulatie organiseren rond de strijd tegen trespassing (het illegaal oversteken van spoorwegen). Aarzel zeker niet om deze 3D-ervaring te komen uitproberen!

Ook de strijd tegen computercriminaliteit is een van de opdrachten van de politie. De politiezone Brussel-Noord en de Federal Computer Crime Unit zullen aanwezig zijn om jong en oud te sensibiliseren voor de bestaande gevaren. Aan de hand van een verkeerspiste (politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene) wordt ook ingezet op verkeerspreventie.

Tot slot kunnen kinderen zich in deze wijk uitleven op een klimmuur en een mini-deathride. U kunt hier ook verschillende voertuigen van de Directie openbare veiligheid, waaronder de indrukwekkende sproeiwagen, ontdekken.

Interventie en ordehandhaving

Soms volstaat preventie niet en wordt interventie nodig. De politie kan dan verschillende middelen gebruiken. De ordehandhavingsdiensten, helikopters, drones en politiehonden maken hier allemaal deel van uit. U kunt ze ontdekken tijdens verschillende demonstraties voor het Justitiepaleis. De Federale Wegpolitie zal u het belang van fotogrammetrie uitleggen, een waardevol systeem waarmee digitale schetsen op basis van luchtbeelden kunnen worden gemaakt. De politiezone Druivenstreek (Hoeilaart-Overijse) zal meer uitleg geven over Focus, een innovatieve applicatie die het werk van de politieagenten vergemakkelijkt.

Opsporing staat centraal in het politiewerk

Wanneer een misdaad heeft plaatsgevonden, moet ze zo snel mogelijk worden opgehelderd. Daarvoor worden verschillende instrumenten gebruikt: Lifescan voor de vingerafdrukken (Directie van de technische en wetenschappelijke politie en Federale Gerechtelijke Politie Brussel), een virtueel laboratorium (Federale Gerechtelijke Politie Limburg), tools om te strijden tegen oplichting op het internet ... Kom de verschillende tools uittesten, het zijn toonbeelden van technologie en innovatie.

Dankzij een samenwerking tussen het Stadsmuseum Gent (STAM) en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen kunt u ook de evolutie van de technieken van de Technische en Wetenschappelijke Politie doorheen de jaren komen ontdekken en zelfs een tentoonstelling in 3D bezoeken. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een groot spel rond vingerafdrukken.

De politie in het burgerlijk defilé

Zoals elk jaar vindt op 21 juli, naast het traditionele militaire defilé, ook het burgerlijke defilé plaats, waar verschillende politiediensten aan zullen deelnemen.

Detachement te voet

 • Een detachement van aspirant-inspecteurs van de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP) en van de West-Vlaamse Politieschool (WPS).
 • Een detachement van kadetten van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.
  Naar het voorbeeld van Defensie en de brandweer heeft de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene haar eigen kadetteneenheid opgericht, de eerste in de Belgische politiegeschiedenis. Deze eenheid is samengesteld uit 14- tot 18-jarigen afkomstig uit de drie gewesten. Dit initiatief biedt voor de jongeren een eerste kennismaking met de politiewereld en zijn loopbaanmogelijkheden.

Gemotoriseerd detachement

 • Een White Scout Car uit het museum van de Geïntegreerde Politie.
  Om 75 jaar Bevrijding te vieren, viel de keuze op dit pantservoertuig dat de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten. Na de oorlog lieten ze deze voertuigen achter in Europa en schonken ze enkele exemplaren aan de Belgische rijkswacht. De rijkswacht gebruikte de White Scout Car tot in 1978, vooral voor ordehandhaving en ter ondersteuning van de sproeiwagens.
 • Een ‘Mobile Surveillance Unit IRIS’ van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.
  Deze mobiele bewakingseenheid is een elektrische wagen die tot wel 4 meter hoog in de lucht kan kijken. De 360 gradencamera’s in het voertuig sturen beelden naar de dispatching en naar de smartphones van de politieagenten op het terrein, die zo toezicht kunnen houden op een menigte.
 • Een Cargo Scanner van de Federale Scheepvaartpolitie.
  De Cargo Scanner van de Scheepvaartpolitie is een mobiel systeem om via röntgenstraling containers en voertuigen te doorzoeken. De sterke stralen maken het mogelijk om goederen te scannen zonder de verpakking te openen. Deze vrachtwagen wordt vooral ingezet in de strijd tegen mensenhandel, illegale migratie, drugssmokkel, illegale overbrenging van afvalstoffen en transport van gestolen voertuigen.
 • Twee quads van de politiezone CARMA.
 • Een Arès-voertuig van de speciale eenheden van de Federale Politie.
 • Een Volkswagen Transporter ‘mobile office’van de politiezone Geraardsbergen/Lierde.
 • 26 Harley en Yamaha-motoren van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene, de politiezone Montgomery en de Federale Wegpolitie.
 • Verschillende wagens en busjes van de Federale Politie, de Nationale Politieacademie en lokale politiezones uit het hele land.

Meer info: 2107.be