Antwerpse Wegpolitie drijft controles op aan wegenwerken op E313 na herhaaldelijke ongevallen

BRUSSEL, 21/04/2021. – De afgelopen weken moest de Federale Wegpolitie Antwerpen helaas heel wat ongevallen vaststellen in de omgeving van de wegenwerken op de E313 in Westerlo. De Wegpolitie drijft daarom de controles op zowel snelheid als afleiding achter het stuur op, met als doel de verkeersveiligheid in de omgeving van de werken te verhogen. Een mobiele flitspaal betrapte alvast 4.182 bestuurders die de tijdelijke maximumsnelheid van 70 km/h niet respecteerden.

In de periode van 14 maart 2021 tot 20 april 2021 werden door de Federale Wegpolitie Antwerpen op de E313 in de omgeving van de wegenwerken (op het grondgebied van de gemeenten Geel, Westerlo en Laakdal)

  • 9 verkeersongevallen vastgesteld op de E313 richting Antwerpen, waaronder 2 met dodelijke afloop
  • 3 verkeersongevallen vastgesteld op de E313 richting Luik

Beide dodelijke ongevallen deden zich, net als één ongeval met een levensgevaarlijk gewond slachtoffer, voor tijdens de Paasvakantie.

Ondanks de vele aanwezige signalisatie in de omgeving, deed het merendeel van de ongevallen zich voor in de staart van de file.

4.182 voertuigen geflitst op 3 dagen tijd

Om de verkeersveiligheid in de onmiddellijke omgeving van de werken te verhogen, zet de Federale Wegpolitie Antwerpen extra in op controles op dit stuk van de E313. Deze controles richten zich zowel op de handhaving van de tijdelijke maximumsnelheid van 70 km/h als op vaststellingen van afleiding (zoals gsm-gebruik) achter het stuur. Zowel overdreven snelheid als afleiding kunnen immers belangrijke oorzaken van (zware) ongevallen zijn.

Een mobiele flitspaal stelde, tussen zaterdag 17 april om 9u en dinsdag 20 april om 9u, reeds 4.182 snelheidsovertredingen vast. Voor 184 van deze bestuurders zal de overtreding leiden tot een intrekking van het rijbewijs. Eén bestuurder werd betrapt aan een snelheid van 184 km/h in de zone waar de maximumsnelheid 70 km/h bedraagt.

Op 20 april organiseerde de Antwerpse Wegpolitie bovendien een beperkte controleactie (van 9u30 tot 12u) rond afleiding achter het stuur in de zone tussen de oprit Ham en Herentals-Oost. Ondanks de zichtbare politieaanwezigheid resulteerde deze in 11 vaststellingen van overtredingen van artikel 8.3 en 8.4 van de wegcode (GSM-gebruik achter het stuur & andere vormen van afleiding waardoor men niet in staat is alle nodige rijbewegingen uit te voeren of zijn voertuig goed in de hand te houden).

Wegpolitie Antwerpen zet in op controle en roept op tot alertheid

Gouverneur Cathy Berx is niet te spreken over deze eerste vaststellingen: “Deze cijfers zijn verbijsterend, ja zelfs ronduit hallucinant. Waakzaamheid in het verkeer in het algemeen en in de buurt van wegenwerken in het bijzonder, zijn te allen tijde een absolute noodzaak.  Niet enkel voor de veiligheid van de wegenwerkers, maar voor de veiligheid van elke weggebruiker. Dat er in deze omgeving de voorbije weken al enkele zware ongevallen gebeurden waarbij helaas ook enkele dodelijke slachtoffers te betreuren waren, zouden de alertheid, verantwoordelijkheid en voorzichtigheid van de bestuurders net moeten verhogen en versterken. Helaas geven de snelheidscijfers een volledig ander beeld. Dit is bedroevend en op geen enkele manier aanvaardbaar.  Ik reken er dan ook op dat politie en parket streng en adequaat zullen optreden bij overtredingen, en dat de politie ook de komende dagen blijvend zal inzetten op controleacties.”

De Federale Wegpolitie Antwerpen blijft de komende weken volop inzetten op controle en preventie, in samenwerking met onder andere het Agentschap Wegen en Verkeer en het parket van Antwerpen. De mobiele flitspaal blijft nog een tijdje van dienst om de maximumsnelheid van 70 km/u te handhaven, en ook mobiele snelheidscontroles met interceptie zullen georganiseerd worden. Ook afleiding achter het stuur, waaronder gsm-gebruik, blijft een bijzonder aandachtspunt. Er worden enkele gecoördineerde controleacties georganiseerd, waarbij overtreders onmiddellijk gevorderd zullen kunnen worden voor de politierechtbank.

De Federale Wegpolitie wil weggebruikers via deze weg oproepen tot alertheid en voorzichtigheid aan het stuur – altijd, en in het bijzonder in de omgeving van wegenwerken. Overdreven snelheid en afleiding achter het stuur, in veel gevallen door een smartphone, zijn helaas nog te vaak de oorzaak van (zware) verkeersongevallen.