Belgische en Engelse politie pakken Albanese bende mensensmokkelaars op bij grootscheepse actie

BRUSSEL, 27/09/2019. – Op 23, 24 en 25 september werden 15 verdachten van mensensmokkel opgepakt. Dit vormt het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars die Albanezen overbracht naar het Verenigd Koninkrijk via verborgen plaatsen in wagens of in afspraak met vrachtwagenbestuurders. In België werden 12 verdachten opgepakt, in Engeland 2 en in Duitsland 1.

Mensensmokkel met medeweten van de bestuurder

De mensensmokkel langs de snelwegparkings op de E17 en E40 in België is een gekend fenomeen. Er werden al meerdere bendes opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen.
Een minder zichtbaar maar evenzeer ernstig fenomeen is de mensensmokkel waarbij de bestuurder meewerkt met de organisatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld met speciaal daartoe uitgeruste wagens die voorzien zijn van bergplaatsen waar één of twee mensen in verstopt kunnen worden. Een andere manier bestaat erin de migrant te verstoppen in de koffer van de wagen, of in de cabine van vrachtwagenbestuurders.
 

Onderzoek naar bende te Gent

Het parket van Oost-Vlaanderen startte, in samenwerking met de FGP Oost-Vlaanderen, een onderzoek naar een bende uit het Gentse die voornamelijk Albanezen zou smokkelen naar het Verenigd Koninkrijk en daarbij een hotel in de Gentse haven zou gebruiken als logeerplaats in afwachting van de oversteek. Het parket vorderde de onderzoeksrechter te Gent.
Om de bende maximaal te kunnen ontmantelen werd een sterke samenwerking uitgebouwd met de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk.

Oppakken van de bende

Het hoofdtarget in België, een 29-jarige Albanees, werd op 23 september opgepakt in de regio rond Gent. Bij de daaropvolgende huiszoeking werd een tweede verdachte aangetroffen.  
In de ochtend van 24 september volgde er een grootscheepse actie om de andere verdachten te kunnen oppakken. Hierbij kreeg de FGP Oost-Vlaanderen versterking van de Lokale Politie van Gent en Antwerpen en van het Interventiekorps Oost-Vlaanderen. Tevens werd de helikopter van de Federale Politie ingezet.
Er werden in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd, waarvan zeven in Gent (onder andere in het hotel en een café) en één in Deurne. In het hotel werden 37 Albanezen aangetroffen die vermoedelijk op een overtocht aan het wachten waren. Bij de huiszoekingen werd ook een kleinere hoeveelheid cannabis en hasj aangetroffen.
Bij deze actie werden in België in totaal 12 verdachten opgepakt. Tevens werden vier wagens in beslag genomen.
Bij de actie in Engeland werden twee verdachten opgepakt in Basildon en Lewisham door de National Crime Agency (NCA). De onderzoeksrechter te Gent had immers een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor deze verdachten.
Op 25 september werd ten slotte een 15de verdachte opgepakt in Duitsland. Betrokkene was internationaal geseind en werd door de Duitse politie aangetroffen. Hij zal op basis van het Europees aanhoudingsbevel uitgeleverd worden aan België.

Aanhouding van de verdachten

Op 24 en 25 september werden vijf verdachten die in België opgepakt werden, voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent. Deze plaatste hen alle vijf onder aanhoudingsmandaat. De overige zeven verdachten werden in vrijheid gesteld in afwachting van het proces.
De twee verdachten die in Engeland werden opgepakt (een 37-jarige en een 38-jarige Albanees) alsook degene die in Duitsland werd aangehouden, zullen ten gevolge van het Europees aanhoudingsbevel uitgeleverd worden aan België om hier voor de rechter te verschijnen.