Cocaïne met straatwaarde van meer dan 100.000 euro onderschept bij controle van voertuig

BRUSSEL, 31/05/2021. - Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 27 mei tot en met zondag 30 mei gezamenlijk een grensoverschrijdende actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. Van de in totaal 2825 gecontroleerde personen waren er 220 in het bezit van drugs. 34 personen waren onder invloed. 20 personen werden gerechtelijk aangehouden en 12 voertuigen werden in beslag genomen.

Enkele opvallende vaststellingen

 • Hashish: 193,44 gr.
 • Marihuana: 5449,49 gr.
 • Joints: 65 stuks
 • Cocaïne: 2411 gr.
 • Heroïne: 308 gr.
 • Spacecake: 504 gr.
 • Amfetamine: 11,6 gr.
 • XTC: 9 stuks
 • Lachgas: 20 flessen
 • Wapens: 11
 • Geld: 6506,00 euro

 

Evénements spéciaux

 1. Deze acties kaderen in de “Hazeldonk”-samenwerking: een samenwerking tussen de Benelux-landen en Frankrijk ter bestrijding van drugstrafiek. Waar vroeger de focus lag op drugstoerisme, is deze nu verhuisd naar de distributienetwerken. De uitwisseling van informatie is in dit kader van cruciaal belang en heeft ook bij deze laatste actie haar doeltreffendheid bewezen. Zo kon de Cel Patrouille en Toezicht van de Federale Wegpolitie van Luxemburg dankzij directie informatie-uitwisseling een voertuig controleren waarin 307 gram heroïne en 52 gram cocaïne werd aangetroffen. Twee personen, waaronder één minderjarige, werden aangehouden.
   
 2. Op donderdag 27 mei trok een voertuig met Nederlandse nummerplaat de aandacht van de Cel Patrouille en Toezicht van de Federale Wegpolitie van West-Vlaanderen. Ter hoogte van de verkeerswisselaar Aalbeke op de E17, richting Frankrijk, werd er overgegaan tot een controle. Op de achterbank en op de passagierszetel stonden enkele plastieken winkelzakken, waarvan de bestuurder zei dat er enkel kledij in zat. De collega’s stelden echter vast dat er ook cannabis in de zakken verstopt zat. De drugs, in totaal 4 kilogram marihuana, waren vacuüm verpakt.
   
 3. Op zaterdag 29 mei werd er op de E19 ter hoogte van afrit 4 een voertuig van een Belgische verhuurfirma uit het verkeer gehaald. Dit voertuig werd bestuurd door een Nederlandse onderdaan. Een collega met expertise in verbergplaatsen in voertuigen merkte op dat er iets niet normaal was aan het voertuig. De ‘backscatter’ van de douane, een mobiele scanner waarmee men de strijd aangaat tegen drugs- en sigarettensmokkel, kon ter plaatse ingezet worden en bevestigde de vermoedens. Uit het voertuig werden twee blokken van elk meer dan 1 kilogram cocaïne gehaald. Deze drugs hebben een straatwaarde van meer dan 100.000 euro.
   
 4. Op zondag 30 mei trachtte een voertuig te ontsnappen aan een controle uitgevoerd op het grondgebied van de politiezone CARMA. De verdachten konden uiteindelijk geïntercepteerd worden. Tijdens hun vlucht hadden ze zich ontdaan van allerlei zaken en een zoeking in de bermen op hun route leverde nog 80 gram cocaïne en 3 gram marihuana op. In samenspraak met het parket werd er overgegaan tot huiszoeking in de woning van beide verdachten, waarna zij ter beschikking werden gesteld van de onderzoeksrechter.

 

Drugsactie étoile