Cocaïne verborgen tussen steenkoollading onderschept in Gentse haven

2,7 miljoen euro in cash en goud inbeslaggenomen

14/07/2020, BRUSSEL. - De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een drugstransport onderschept in de Gentse haven. Zo'n 37 kg cocaïne zat verborgen in een steenkoollading. Zes verdachten zijn opgepakt, waarvan er vijf onder aanhoudingsmandaat geplaatst zijn. Bij de huiszoekingen werd voor meer dan 2,7 miljoen euro aan cash en goud in beslag genomen.

Vorige week heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de Douane Opsporingen Gent en de Scheepvaartpolitie, een schip gecontroleerd dat een lading steenkool vervoerde vanuit Colombia naar de Gentse haven (North Sea Port). In het verleden werden er al drugs ontdekt bij dergelijke transporten.

Het schip had vijf grote ruimen, gevuld met steenkool. Bij het leegmaken van één van de ruimen werd er een zwarte tas aangetroffen, met daarin ongeveer 37 kg cocaïne, die hermetisch verpakt was. De straatwaarde hiervan bedraagt zo’n 2,6 miljoen euro.

Bij de actie werd aan het schip een wagen met drie mannen onderschept die voorzien waren van het nodige materiaal om toegang te krijgen tot het schip en te zoeken in de kolenlading. Hiertoe hadden ze helmen en fluohesjes mee met de vermelding ‘North Sea Port’. Het betreffen twee Belgen van 36 en 37 jaar, en een 26-jarige Albanees.

Op bevel van de onderzoeksrechter te Gent volgden er nog bijkomende huiszoekingen, onder meer te Zele en te Antwerpen. In Zele werd een vierde verdachte, een 47-jarige Belg die eigenaar is van de wagen, opgepakt. In Antwerpen waren twee Albanezen (van 26 en 30 jaar) aanwezig in het appartement. Hier werd een geladen pistool, een grote hoeveelheid cash geld (ongeveer 1,7 miljoen euro) en 20 kg in goudstaven gevonden, alsook nog ander waardevol materiaal.

De onderzoeksrechter te Gent liet de zes verdachten voorleiden en stelde vijf van hen onder aanhoudingsmandaat. De eigenaar van de wagen mocht beschikken.

Het onderzoek naar de organisatie achter dit transport is lopende. In het belang van het onderzoek kan hierover geen verdere informatie gegeven worden.