De Federale Politie leidt de Belgische en buitenlandse explosievenhonden op

BRUSSEL, 29/03/2019. – Deze vrijdag namen de Luxemburgse politie en douane deel aan een specifieke opleiding in de opsporingstechnieken van Home Made Explosives (HME) in het certificeringscentrum van de Directie hondensteun (DACH) van de Federale Politie. 

Sinds 2016 beschikt DACH van de Federale Politie over het enige certificeringscentrum voor alle explosievenhonden van het land, ook voor die van de bewakingsfirma's. De opleiders van DACH hebben geleidelijk aan een internationaal erkende expertise opgebouwd. België is een van de enige Europese landen die een specifieke opleiding aanbieden voor de opsporing van HME en het enige certificeringscentrum in Europa waar privéfirma's opleidingen kunnen volgen.

In het kader van een opleiding in de opsporing van explosieven ontvangt DACH in haar certificeringscentrum in Neerhespen regelmatig buitenlandse politiedelegaties en privéfirma's. Zo hebben sinds het begin van het jaar Zweedse, Amerikaanse, Zwitserse, Hongaarse en Luxemburgse delegaties er een opleiding opgevolgd.

In het certificeringscentrum werden verscheidene oefenomgevingen nagebouwd: bussen, auto's, een leefruimte van een woning, een laadruimte in een luchthaven ... zelfs een volledig vliegtuig dat onlangs naar het centrum werd overgebracht.