De politie in de startblokken voor de Grote Prijs Formule 1 van Spa – Francorchamps

Tijdens het weekend van 24, 25 en 26 augustus 2018 vindt de Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps plaats in de gemeentes Stavelot en Malmedy.
De Federale Politie en de Lokale Politie gaan opnieuw samenwerken om dit evenement vlot te laten verlopen. Via de Twitteraccount van de Federale Politie @BelPoliceEventzullen we u in real time informatie en tips geven over mobiliteit en preventie. Een eerste tip: kom ruim op tijd!

Praktische informatie

Zoals elk jaar werd er een mobiliteitsplan opgesteld om de site beter toegankelijk te maken en het verkeer vlot te laten doorstromen.
De toeschouwers worden dus verzocht om de bevelen en tips van de politieagenten en stewards te volgen. Om zo weinig mogelijk files te hebben, raden wij de automobilisten aan om de toegangsdocumenten tot het circuit (doorgangsbewijs, parkingreservatie ...) zichtbaar achter hun voorruit te plaatsen, zodra ze in de buurt van de site komen.

De voorgestelde routes leiden naar parkings dichtbij het circuit. Door de verkeersmaatregelen dient u soms een andere route te volgen dan die gps aanbeveelt. Derhalve is het beter om uw gps in de omgeving van het circuit uit te schakelen en nauwgezet de gekleurde borden en de bevelen van de stewards en politieagenten in acht te nemen. Een ander belangrijk aspect om uw route te plannen: houd geen rekening met de tijd die uw gps aangeeft, maar vertrek op tijd om files te vermijden.

Sociale Media

De Federale Politie zal dit weekend via een uniek kanaal communiceren: Twitter. Er zal in real time informatie worden verspreid in 4 talen via de Twitteraccount van de Federale Politie die specifiek bedoeld is voor communicatie tijdens grote evenementen: @BelPoliceEvent. Een maximum aan informatie over de mobiliteit en de veiligheid van de toeschouwers zal via deze account worden gecommuniceerd.


 
Toegangscontrole

Aan elke toegang tot het circuit, maar ook binnen de site zullen de toeschouwers alsook hun bagage aan een controle onderworpen worden. Deze controles, in combinatie met de ticketverkoop ter plaatse, kunnen de wachttijden doen oplopen.
De parkings zijn toegankelijk vanaf 6.00 u. Zo kunnen toeschouwers zo vroeg mogelijk aankomen en te lange wachttijden vermijden.

Verboden voorwerpen: drones

Op de site en in de omgeving zijn geen drones toegelaten.
Andere zaken die op de site verboden zijn: glazen verpakkingen, tenten, wapens, dieren, fietsen, autopeds, vuurwerkprojectielen, rookvormende middelen, ladders, parasols, vlaggenstokken enz.
Op de officiële site van de Grote Prijs (www.spagrandprix.com/nl/infos-pratiques) is een uitgebreidere lijst beschikbaar van toegelaten en verboden voorwerpen.  

Toegangszones

Afhankelijk van het toegangsticket zijn er rond het circuit drie verschillende zones:
Geel (Source): ten noorden van het circuit. Deze zone is voor de toeschouwers met een Gold, Silver 1 en 2 of Bronze ticket.
Groen (Combes): ten zuiden van het circuit. Deze zone is voor de toeschouwers met een Silver 3 en 4 of Bronze ticket.
Rood (Blanchimont): ten zuiden van het circuit. Deze zone is voor de toeschouwers die beschikken over een toegangsticket Bronze, tribune 'Verstappen' of zone '17-27'.

Routes via de autosnelweg

Via de E42-A27:
- Afrit 10 (Francorchamps) geeft toegang tot de gele zone. Deze afrit kan eveneens worden genomen door personen die geen parkeerplaats gereserveerd hebben.
- Afrit 10bis (Cronchamps) is UITSLUITEND voor toeschouwers met een blauwe parkingreservatie.  
- Afrit 11 'Francorchamps Sud' (Malmedy) geeft toegang tot de groene en rode zone. Deze afrit kan eveneens worden genomen door personen die geen parkeerplaats gereserveerd hebben. Door de grote verkeersdrukte op de E42-A27 tussen Battice en Malmedy en de aanwezigheid van een aantal werven op deze as, raden wij de automobilisten die zich naar de rode en groene zone willen begeven aan om de autosnelweg E25-A26 te nemen tot aan afrit 48 Werbomont en vervolgens richting Stavelot te volgen.

Ook op de website van de Lokale Politie van Stavelot-Malmedy (www.policestavelotmalmedy.be) en via Info trafic (RTBF) is praktische informatie beschikbaar.

Bussen

Er zijn meerdere parkings voor de bussen die beschikken over een vooraf aangekocht parkingticket. Deze bussen zullen over een op voorhand uitgetekende reisweg beschikken. De andere bussen kunnen zich naar parking P1 begeven, nabij de ingang van het circuit. Om die parking te bereiken, moeten ze afrit 9 nemen op de E42-A27 in de richting Verviers - St-Vith en afrit 10 in de richting St-Vith - Verviers.

Er zijn ook parkeerplaatsen voor bussen in de groene zone (Combes) en de rode zone (Blanchimont).

Vertrekken met de taxi

Tal van taxi's zullen naar Francorchamps komen om de toeschouwers na afloop van de Grote Prijs weg te brengen. Deze taxi's zijn ter beschikking van het publiek en zullen geparkeerd staan op parking P24 in het centrum van het dorp.

Openbaar vervoer

Het circuit is toegankelijk per trein via het station van Verviers. Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 augustus, organiseert de TEC Luik-Verviers vanaf 07.30 u speciale busdiensten vanaf dit station naar het circuit, met een mogelijke terugkeer tussen 14.00 u en 19.00 u.
Meer informatie: www.infotec.be en www.belgianrail.be

Diefstalpreventie

Om diefstallen te vermijden, moeten de toeschouwers hun voertuigen goed afsluiten en mogen ze er geen waardevolle voorwerpen in achterlaten. Ondanks de bijzondere opmerkzaamheid van de politiediensten zijn er in de omgeving van het circuit ook regelmatig pickpockets te bespeuren. Wees dus bijzonder waakzaam.

Nationale en internationale samenwerking

De Coördinatie- en steundirectie van Luik zal instaan voor de ordedienst in nauwe samenwerking met de politiezone Stavelot-Malmedy. Zij zullen ook kunnen rekenen op de steun van vele andere politiezones en van diensten van de Federale Politie, waaronder de Wegpolitie van Luik, de Federale Gerechtelijke Politie van Luik, de Luchtsteun, de politie te paard enz.

Meer dan 1600 politieagenten zullen tijdens de hele duur van het evenement dag en nacht instaan voor de mobiliteit en veiligheid binnen en in de omgeving van het circuit.

Ook dit jaar kunnen de Belgische politiediensten rekenen op de steun van buitenlandse collega's. Een twintigtal Luxemburgse, Franse, Duitse en Nederlandse collega's zullen het aanwezige politiedispositief versterken. Ze zullen zorgen voor zichtbaarheid en instaan voor een kwaliteitsvolle ontvangst en bijstand van de buitenlandse toeschouwers die dit internationale evenement bijwonen.

De focus ligt op meerdere doelstellingen: de samenwerking met de buitenlandse partners versterken en samenwerking op het terrein tot stand brengen, maar ook en vooral een meerwaarde betekenen voor de bezoekers uit de buurlanden. Zij kunnen immers rekenen op een rechtstreeks contact met politieagenten, gekleed in een herkenbaar uniform die de Luxemburgse, Duitse en Nederlandse taal machtig zijn om hen een optimaal gevoel van veiligheid te verschaffen.

De geïntegreerde politie verzorgt dit beheer in perfecte samenwerking met de organisatoren, alsook met de verschillende hulpdiensten en andere private veiligheidsdiensten op de site om de editie 2018 van de Grote Prijs voor het publiek in optimale omstandigheden te laten verlopen.