De politie informeert u, zodat u met een gerust hart van uw Grand Prix Formule 1 kunt genieten

STAVELOT, 17/08/2022. - De Grand Prix Formule 1 vindt op 26, 27 en 28 augustus 2022 plaats in België, op het circuit van Spa-Francorchamps. Naar het evenement - dat al weken uitverkocht is - wordt al lang uitgekeken. Het Belgische én buitenlandse publiek (zo'n 100 000 pesonen per dag) zit te popelen om het mythische spektakel van de F1-wagens en andere racewagens die tijdens de drie dagen op het circuit zullen aantreden te kunnen bijwonen.

Politie-informatie
De politie coördineert zowel de veiligheid van het evenement als ook de mobiliteit rond het circuit om de toeschouwers langs de juiste routes te leiden. Volg ons op sociale media voor info over de verkeersomstandigheden, veiligheidsinformatie en preventietips:
•    Twitter: @BelPoliceEvent
•    Facebook-evenement: F1 Belgian GP : Realtime Police info

Mobiliteit
De politiediensten waken over en leiden de verkeersstromen om ervoor te zorgen dat alle toeschouwers goed op hun bestemming aankomen. Toeschouwers volgen hun gps of navigatietoepassing tot aan de rand van het circuit, volgens de kleurcode van de gereserveerde parking. Daarna is het absoluut noodzakelijk om de gekleurde borden en de bevelen van de stewards en politieagenten nauwgezet te respecteren, zelfs als de gps of navigatietoepassing een andere route aangeeft. De Wegpolitie zal ook helpen bij de ontruiming van het terrein aan het eind van elke dag, om de terugkeer van alle toeschouwers te vergemakkelijken.

Wees voorbereid
De politie herinnert automobilisten eraan dat het nodig is om voldoende vroeg te vertrekken en extra tijd te voorzien om het circuit te bereiken om zo files te vermijden. De parkings zijn elke dag vanaf open vanaf 6u. Automobilisten worden verzocht de toegangsdocumenten tot het circuit (doorgangsbewijs, parkingreservatie, enz.) bij te hebben en zichtbaar achter hun voorruit te plaatsen zodra ze de site naderen.
Aan elke toegang tot het circuit, maar ook binnen de site, kunnen toeschouwers en hun bagage aan een controle onderworpen worden.

Parkings
Om lange files bij aankomst aan het circuit te vermijden, wordt automobilisten aangeraden hun parkeerplaats op voorhand te reserveren. Dat is mogelijk via de website www.spagrandprix.com. In de omgeving van het circuit zijn parkeerterreinen op gras beschikbaar. Dit jaar zijn er ook geasfalteerde parkings beschikbaar in het centrum van Malmedy, met shuttles om toeschouwers van deze parkings naar het circuit en terug te brengen.

Zachte mobiliteit
De politie raadt aan om alternatieve vervoermiddelen te gebruiken in plaats van de auto, om de wegen naar het circuit maximaal te ontlasten. Vanuit heel wat grote Belgische steden en grenssteden worden City shuttles ingelegd om mobiliteits- en parkeerproblemen te vermijden. Het vertrek en de terugkeer van deze shuttles bevinden zich dichtbij stations en kunnen dus gemakkelijk met een treinreis worden gecombineerd. De steden die worden bediend zijn: Aken, Antwerpen, Brussel, Charleroi, Keulen, Düsseldorf, Eindhoven, Luik, Rijsel, Luxemburg, Maastricht, Bergen, Namen.
Er zijn ook fiets- en motorparkings beschikbaar in de buurt van het circuit. Meer info: www.spagrandprix.com

De veiligheid
De talrijke diensten van de Geïntegreerde Politie staan in voor de veiligheid van het evenement, in nauwe samenwerking met de organisatoren en de verschillende hulpdiensten en diensten van private veiligheid die op het terrein aanwezig zijn. Het doel is ervoor te zorgen dat het publiek deze 2022-editie van de Grand Prix in alle rust en in de best mogelijke omstandigheden kan bijwonen.

Ingezette middelen
De Coördinatie- en steundirectie van de Federale Politie van Luik zal de politiediensten coördineren, in nauwe samenwerking met de politiezone Stavelot-Malmedy. Vele andere politiezones en diensten van de Federale Politie leveren menselijke versterking en technische ondersteuning. Verschillende gespecialiseerde middelen - motorrijders, ruiters, helikopters, drones, camera's enz. - worden ingezet om een dienstverlening aan te bieden die is aangepast aan de locatie en om het goede verloop van het evenement te garanderen.

Internationaal partnerschap
Ook Duitse en Nederlandse collega's komen het politiedispositief versterken om zichtbaar te zijn voor buitenlandse toeschouwers en hen een goede ontvangst en kwaliteitsvolle hulp te verzekeren.

Hulp nodig?
Hebt u dringende hulp nodig, bel dan het nummer 112 en geef de operator uw locatie door met behulp van de op de site aangebrachte borden.
 
Verboden voorwerpen
Bepaalde voorwerpen zijn niet toegestaan op het terrein. Het gaat bijvoorbeeld om glas, tenten, wapens, dieren, fietsen, steps, pyrotechnische tuigen, rooktuigen, ladders, parasols, vlaggenmasten, enzovoort. Bovendien is het voortaan verboden alcohol bij je te hebben wanneer je het terrein van het circuit betreedt.

Zone verboden voor privédrones
Er is een politiebesluit uitgevaardigd om alle privégebruik van drones binnen het circuit en in de omgeving ervan te verbieden. Enkel de hulpdiensten mogen gebruikmaken van drones. Er is een detectiesysteem om in te grijpen bij ongeoorloofde vluchten van drones.  

Preventie
Om diefstallen te vermijden, moeten de toeschouwers hun voertuig goed afsluiten en mogen ze er geen waardevolle voorwerpen in achterlaten. Ondanks de bijzondere opmerkzaamheid van de politiediensten zijn er in de omgeving van het circuit regelmatig pickpockets te bespeuren. Wees dus bijzonder waakzaam.