Door België gezochte drugsbaas aangehouden in Rotterdam

Het Nederlandse FAST-team kon op dinsdag 3 januari 2023 een voortvluchtige arresteren die in België veroordeeld werd tot 15 jaar celstraf voor het leiden van een criminele organisatie. De aanhouding kwam er dankzij een goede samenwerking tussen het Belgische FAST-team en de Nederlandse politiediensten.

Een 67-jarige man met de Turkse nationaliteit werd op 26 januari 2022 in België bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar, wegens het leiding geven aan een criminele organisatie die zich tussen 2016 en 2020 bezighield met de grootschalige import van zowel heroïne als cocaïne. Sinds zijn veroordeling werd hij actief opgespoord door het Belgische Fugitive Active Search Team (FAST). Nadat zij aanwijzingen hadden gekregen dat de veroordeelde zich in Nederland zou bevinden, werd een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Het Nederlandse FAST-team ging met dit dossier aan de slag en kon de verblijfplaats van de man, die bekend was onder vele aliassen, achterhalen. Afgelopen dinsdag, 3 januari 2023, werd hij op een adres in Rotterdam aangehouden door de Dienst Speciale Interventies van de Landelijke Eenheid. De veroordeelde bleek wederom in het bezit van een nieuwe, valse identiteit.

Het federaal parket vraagt de overlevering aan ons land. De man zal worden voorgeleid aan de Officier van Justitie in Amsterdam, waarna op termijn een beslissing over zijn overlevering zal worden genomen.