Drugsactie Etoile - Bestuurder met €100.000 aan drugs op zak aangehouden na achtervolging

BRUSSEL, 05/10/2020. - Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 1 oktober tot zondag 4 oktober gezamenlijk een grensoverschrijdende actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. Van de in totaal 1489 gecontroleerde personen waren er 250 in het bezit van drugs. 25 personen waren onder invloed. 11 personen werden gerechtelijk aangehouden en 12 voertuigen werden inbeslaggenomen.

 

Drugsactie Etoile

Markante feiten

 • Op zaterdag 3 oktober rond 21u15 wilde een ploeg van de Cel Patrouille en Toezicht van de Wegpolitie van Antwerpen een Renault Laguna met Belgische nummerplaat controleren op de E19. In eerste instantie gaf de bestuurder van dit voertuig aan te willen stoppen op een veilige plaats, maar ter hoogte van de verkeerswisselaar met de A12 vluchtte het voertuig weg. Na een achtervolging van meer dan 7 kilometer kon het geïntercepteerd worden. De bestuurder, een Fransman zonder vaste verblijfplaats in België, bleek in het bezit van 520 gram heroïne, meer dan 5 kilogram ketamine, 2500 LSD-trips en 2503 XTX tabletten. De straatwaarde van deze drugs bedraagt meer dan 100.000 euro. De bestuurder werd aangehouden en het voertuig inbeslaggenomen.
   
 • Ook in de provincie Antwerpen zette de Lokale Politie van Heist de achtervolging in op een voertuig dat zich niet aan een controle wou onderwerpen. Het voertuig haalde snelheden tot wel 190 km/uur in een zone 30. Tijdens zijn vlucht gooide de bestuurder cannabis naar buiten. Betrokkene kon uiteindelijk toch geïntercepteerd worden en zal zich later moeten verantwoorden voor de rechtbank.
   
 • Op zondagnamiddag 4 oktober werden er door de Cel Patrouille en Toezicht van de Wegpolitie West-Vlaanderen, in samenwerking met de douanediensten van Roeselare, verschillende controles uitgevoerd op de E17. Zowel low-cost bussen op weg naar Frankrijk als personenvoertuigen werden gecontroleerd. Verschillende passagiers waren in bezit van gebruikershoeveelheden marihuana. Eén Nederlander, die op weg was naar de gevangenis van Ieper om zijn broer te bezoeken, bleek 130 gram hasj bij zich te hebben. De drugs waren bestemd voor de gevangenis.
   
 • De Cel Patrouille en Toezicht van de Wegpolitie van Luik heeft op zaterdag 3 oktober een Fransman kunnen tegenhouden op de E25 Maastricht - Luik. Betrokkene was in het bezit van 300 gram hasj en werd eveneens van zijn vrijheid beroofd.
   
 • Op zondag 4 oktober werd een lichte vrachtauto gecontroleerd. In de koffer zaten 882 cannabisstekken. Dankzij de hulp van een drugshond vond men bovendien ook 5160 euro terug in een verborgen ruimte. De bestuurder, een Belgische onderdaan uit regio Luik, werd aangehouden.
   
 • De douanediensten van Antwerpen voerden een controle uit op briefzendingen bij de post. In 37 briefomslagen bleken niet minder dan 20,6 gram hasj, 67,7 gram marihuana, 14 cannabiszaadjes, 3,4 gram heroïne, 39,2 gram cocaïne, 13 XTC-pillen, verschillende LSD-dosissen, 12,7 gram ketamine, 15,4 gram MDMA en nog verschillende andere soorten designerdrugs te zitten.