Eerste Etoile-actie van 2023: drugszendingen in postpakketten, op de trein en in verborgen ruimtes in voertuigen

Van donderdag 26 tot en met zondag 29 januari hebben politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België samen de eerste ‘Etoile-actie' van 2023 georganiseerd, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken. Deze actie kadert in de Hazeldonk-samenwerking, die in 2022 mooie resultaten opleverde

Tijdens deze internationale actie werden in ons land 1607 voertuigen, 44 treinen en 4 bussen gecontroleerd. 1517 personen werden aan controle onderworpen. 236 personen bleken in het bezit van drugs, 24 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 14 voertuigen in beslag genomen en 12 personen aangehouden.

 

Inbeslagnames



•    Hashish: 271,68 gram

•    Marihuana: 1463,03 gram

•    Joints: 64 stuks

•    Cocaïne: 72,27 gram

•    Heroïne: 65 gram

•    Spacecake: 20 gram

•    Paddo’s: 35 gram

•    Amfetamine: 33,04 gram

•    Ketamine: 15 gram

•    XTC: 707 stuks

•    Lachgas: 1 eenheid

•    Wapens: 7

•    Geld: 2078,00 euro



Opvallende gebeurtenissen



Op donderdag 26 januari kon de Spoorwegpolitie, in samenwerking met de douane, een drugsdealer onderscheppen die met de trein onderweg was van Nederland naar België. Hij was in bezit van onder andere 201 XTC-pillen. Betrokkene werd ter beschikking gesteld van het parket.

 

Diezelfde dag, aan de andere kant van het land ter hoogte van Marke, konden de douanediensten van Roeselare een Franse drugskoerier onderscheppen die op weg was naar verschillende Belgische klanten. Hij was in het bezit van cocaïne en heroïne.

 

Ook op donderdag 26 januari controleerde een gemengde ploeg van Belgische en Nederlandse collega’s een Belgische taxi in de buurt van het Nederlandse Dordrecht. In dit voertuig, met alleen de taxibestuurder erin, vonden ze verschillende materialen terug die gebruikt kunnen worden in een cocaïnewasserij. De man kon gelinkt worden aan een adres in Antwerpen. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen. Van de bestuurder van de taxi wordt de uitlevering gevraagd.

 

Ook postpakketten werden gecontroleerd. In het postsorteercentrum van Gent X werden tijdens een controleactie van de douane, het Federaal Voedselagentschap en de Federaal Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, verschillende zendingen met allerlei illegale drugs en medicatie onderschept. Daarbij werd onder andere een zending van bijna 400 pillen XTC gevonden, bestemd voor de Belgische markt.

 

In Nederland, nabij Breda, werd op vrijdag 27 januari een Frans voertuig staande gehouden. Dit voertuig was voorzien van een professioneel ingebouwde verborgen ruimte waarin 20 kg harddrugs verstopt zaten. De bestuurster, een jonge Franse vrouw, werd aangehouden.

 

Een ander Frans voertuig, ook voorzien van een verborgen ruimte, werd op donderdag 26 januari aangetroffen in de buurt van Dordrecht. Hierin werd er 3,5 kg cocaïne aangetroffen.

 

In Ossendrecht, tot slot, kon een gemengde patrouille van Belgische en Nederlandse collega’s een geseinde persoon aantreffen die in België nog een gevangenisstraf van een aantal jaren dient uit te zitten. De veroordeling heeft hij opgelopen voor drugsdelicten.