Expertenmeeting rond Albanese criminele organisaties

BRUSSEL, 29/11/2019. - De strijd tegen criminele organisaties - en vooral de permanente en internationale impact van de criminele activiteiten van bijvoorbeeld de Albanese maffia - vormt een van de prioriteiten van de Federale Politie en het federaal parket. Eric Snoeck,  directeur-generaal van de Algemene directie gerechtelijke politie, Stanny De Vlieger, gerechtelijk directeur van Antwerpen en François Farcy, gerechtelijk directeur van Bergen-Doornik, hebben op 28 en 29 november een meeting over dit thema georganiseerd in Antwerpen.

Politie- en douane-experts van de analysediensten van Europol en van verschillende landen, waaronder Italië, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Zweden, Noorwegen en zelfs Australië, verzamelden deze donderdag en vrijdag in Antwerpen. Voor aanvang van de werkvergadering werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving die Albanië zwaar getroffen heeft. De meeting kon rekenen op de steun van Europol en het door de Italiaanse DIA geleide project ‘Europol @ON’ tegen criminele organisaties van het maffiatype. De deelnemers wisselden er kennis en ervaring uit met hun collega's van de Federale Gerechtelijke Politie in aanwezigheid van de federale procureur en verschillende magistraten.
De strijd tegen criminele organisaties vormt een van de prioriteiten van de Federale Politie en het federaal parket. In België en tal van andere Europese landen lijken de Albanese criminele groepen en clans alomtegenwoordig in bijna alle domeinen van de georganiseerde criminaliteit: drugshandel (cocaïne, heroïne, cannabis), cannabisplantages, mensenhandel (illegale immigratie en prostitutie), georganiseerde diefstal, witwassen, ...

Een permanente bedreiging
In het bijzonder de activiteit van de Albanese clans in de internationale cocaïnesmokkel in en via de haven van Antwerpen vormt een permanente bedreiging, vooral in de territoriumstrijd die de laatste tijd wordt uitgevochten tussen verschillende criminele organisaties voor de controle over de smokkel of bepaalde activiteiten (financiers, rip-off, transporten, ...).
"Met twintig jaar ervaring in de strijd tegen de Albanese maffia in België en een bijzondere focus op haar rol in de cocaïnesmokkel in de haven van Antwerpen, was de Belgische Federale Politie een voor de hand liggende partner om haar ambtgenoten te ontvangen die overal in Europa worden geconfronteerd met de groeiende criminele activiteiten van deze maffia, waarvan de bevolking jammer genoeg vaak het eerste slachtoffer blijft", besluit hoofdcommissaris François Farcy, gerechtelijk directeur van de Federale Gerechtelijke Politie van Bergen-Doornik.