FAST-team arresteert gevaarlijke voortvluchtige die luttele minuten voor veroordeling verdween

Op 31 mei 2022, slechts enkele minuten voordat hij door de Leuvense correctionele rechtbank tot 9 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor feiten van diefstal met verschillende verzwarende omstandigheden, ontdeed A. El Haouari zich van zijn enkelband. Sindsdien ontbrak van de gevaarlijke voortvluchtige elk spoor. De man wilde onder de radar blijven, maar op woensdag 31 augustus - exact 3 maanden na zijn ontsnapping - kon hij in Merksem gearresteerd worden.

Sinds de ontsnapping van El Haouari werd heel gericht naar de man gezocht. Afgelopen woensdag kon het Fugitive Active Search Team (FAST) van de Federale Politie, in nauwe samenwerking met de Lokale Politie van Antwerpen en eenheden van de Federale Gerechtelijke Politie, El Haouari arresteren. Na zijn arrestatie werd de man opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Hij staat onder toezicht van de Antwerpse strafuitvoeringsrechtbank.
 
12 arrestaties in FAST-dossiers in amper 5 weken

Met de arrestatie van El Haouari sloot het FAST een bijzonder productieve maand af: in augustus 2022 konden in ons land 10 voortvluchtigen aangehouden worden die door het team werden opgespoord. Tijdens de eerste dagen van september voegde het FAST meteen nog 2 nieuwe arrestaties toe aan dat rijtje. Diensthoofd Gerry Van Loock is dan ook tevreden: “Niet enkel omwille van het hoge aantal arrestaties, maar vooral ook door de zwaarte van de straffen die zij nu niet langer kunnen ontlopen. De voortvluchtigen die we afgelopen weken konden arresteren, zijn samen veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf. Twee van hen werden zelfs tot levenslang veroordeeld. Dat zulke zware criminelen niet langer op vrije voeten zijn, daar doen we het voor.”

Volgens commissaris Van Loock is het succes van het FAST-team te wijten aan een combinatie van factoren. “Dankzij het wettelijk kader dat gecreëerd werd in 2019, kunnen wij voor de opsporing van voortvluchtigen gebruik maken van een arsenaal aan moderne opsporingsmethoden. Dat heeft ons meer slagkracht gegeven. Daarnaast zijn ook uitstekend teamwork en goede samenwerking met andere diensten heel belangrijk. Vanuit het FAST werken we niet alleen samen met andere eenheden binnen de Federale Politie en met de lokale politiezones in ons land, maar we hebben ook zeer goede banden met buitenlandse FAST-eenheden.”