Federale Gerechtelijke Politie Brussel voert grootschalige operatie uit in de strijd tegen mensenhandel in Nigeriaans prostitutiemilieu

BRUSSEL, 11/05/2017. - De opsporingsafdeling Mensenhandel van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel heeft op 11 mei 2017, in samenwerking met de lokale politiezone Brussel Noord, een grootschalig crimineel netwerk van mensenhandel via prostitutie ontmanteld in het Brusselse Noordkwartier. Het onderzoek nam enkele maanden in beslag en is de grootste in zijn soort. Er zijn vijf verdachten, waaronder de hoofdverdachte, voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Brussel.



De speurders voerden verschillende huiszoekingen tegelijkertijd uit op diverse locaties in België: de schuiladressen van de verdachten, de "safehouses" waar de slachtoffers zouden zijn ondergebracht en een 30-tal ontuchthuizen in het Brusselse prostitutiekwartier die de hoofdverdachte zichzelf officieus zou hebben toegeëigend.



Dit intensief en grootschalig onderzoek was gericht op de criminele activiteiten van een Nigeriaanse pooister die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt en aan het hoofd zou staan van een prostitutiemilieu dat berucht zou zijn voor de meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees. Zij zou via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria naar Brussel hebben gerekruteerd en gesmokkeld.



Dit zou gebeurd zijn via een (internationaal) toegepaste werkwijze binnen het Nigeriaanse prostitutiemilieu.





WERKWIJZE BINNEN HET GEDWONGEN NIGERIAANS PROSTITUTIEMILIEU



Binnen het gedwongen Nigeriaans prostitutiemilieu worden internationaal bepaalde technieken toegepast voor het rekruteren van jonge tot zéér jonge meisjes in hun thuisland Nigeria, om hen vervolgens door te smokkelen naar Europa. Eens in Europa worden zij ondergebracht in het prostitutiemilieu, onder de hoede van een Nigeriaanse pooister.



De meisjes worden op vraag van een pooister gerekruteerd door handlangers, meestal in de regio "Benin-City". Zij belooft hen een mooie toekomst in Europa en laat hen voor de reis een gruwelijke voodooceremonie ondergaan waarbij ze zweren dat zij haar zullen gehoorzamen.



Na het afleggen van deze eed, worden de meisjes dan meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten. Deze tocht, vol ontbering en acuut levensgevaar, duurt verschillende weken tot maanden. Tijdens de tocht worden de meisjes geregeld verkracht door de betrokken trafikanten en hun entourage. Verschillende meisjes sterven zelfs tijdens deze reis door ontbering. Eens aangekomen in Europa, worden zij quasi onmiddellijk wegwijs gemaakt in het plaatselijke prostitutiekwartier en dienen zij het oorspronkelijk afgesproken bedrag te verdienen als prostituee.

...

In het Brusselse prostitutiekwartier zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een "schuld" van 45.000 Euro. Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of pogingen om te ontvluchten zouden de families van de meisjes in het thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.



De speurders van de Federale Politie identificeerden een dertigtal jonge meisjes, die allen slachtoffer zouden zijn van deze praktijken en zouden werken binnen het Brusselse prostitutiekwartier. Ook werden tijdens de huiszoekingen enkele geseinde personen onderschept en waren een aantal mensen illegaal in het land die ter beschikking werden gesteld aan de Dienst Vreemdelingenzaken.



De samenwerking met de lokale politiezone BRUNO is vooral toegespitst op informatie-uitwisseling, beeldvorming en praktische bijstand tijdens de huiszoekingen.



Voor de Federale Politie blijft de strijd tegen mensenhandel prioritair.